Мухамед Али Џина

С Википедије, слободне енциклопедије
Мухамед Али Џина
Jinnah1945a.jpg
Датум рођења(1876-12-25)25. децембар 1876.
Место рођењаКарачи
 Британска Индија
Датум смрти11. септембар 1948.(1948-09-11) (71 год.)
Место смртиКарачи
 Пакистан
Потпис
Jinnah Sign.gif

Мухамед Али Џина (25. децембар 187611. септембар 1948) је био адвокат, политичар, и оснивач Пакистана.[1] Џина је био вођа Свеиндијске муслиманске лиге од 1913. све до пакистанке незавиности 14. августа 1947, и први пакистански генерални гувернер од стицања независности па до своје смрти. У Пакистану се поштује као велики вођа и отац нације. Његов дан рођења се слави као национални празник.

Џина је рођен у Карачију и учио је за баристера у Линколнс ину у Лондону. У првим деценијама 20. века растао му је утицај у Индијском националном конгресу. У првим годинама своје политичке каријере, Џина је заступао јединство хиндуса и муслимана и побогао је у дефинисању споразума из Лакнауа из 1916. између Индијског националног конгреса и Свеиндијске муслиманске лиге, странке у којој је Џина такође био истакнути члан. Џина је постао једна од најважнијих личности Савеза за свеиндијску самоуправу и предложио је план о уставној реформи у 14 тачака да би обезбедио политичка права муслимана. Међутим, Џина је 1920. напустио индијски национални конгрес када је он усвојио да следи покрет сатјаграха (ненасилног отпора), који је заступао Махатма Ганди, утицајни вођа Индијског националног конреса.

До 1940. Џина је дошао до закључка да би индијски муслимани требало да имају своју засебну државу. Тих година је Муслиманска лига, предвођена Џином, усвојила Лахорску резолуцију, којом је тражена одвојена држава. Током Другог светског рата, Муслиманска лига је ојачала до су вође Индијског националног конгреса биле у затвору, и на изборима непосредно после рата, Муслиманска лига је освојила највише мандата резервисаних за муслимане. На крају Индијски национални конгрес и Муслиманска лига се нису могли усагласити о начину расподеле власти у једињеној Индији, па су све стране пристале на посебне незавиности за претежно хиндуску Индију и за државу муслиманске већине, која ће добити име Пакистан.

Као први генерални гувернер Пакистана, Џина је радио на успостављању владе и закона нове државе и н помоћи милионима муслиманских миграната који су се доселили из новосоноване Индије у Пакистан након поделе и лично је надгледао оснивање логора за избеглице. Џина је преминуо у 71. години септембра 1948, тек нешто више од годину дана након добијања независности од Британске империје. Иза њега у Пакистану је остало дубоко и поштовано наслеђе, мада се у Индији о њему мисли лошије.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ahmed 1997, стр. 239.

Литература[уреди | уреди извор]