Надрилекарство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Постер Управе за радни напредак САД 1936-1938

Надрилекартво представља промовисање[1] недоказаних или лажних медицинских пракси. Насумични кућни речник описује „надрилекартство“ као „лажно или незналачко представљање медицинским стручњаком, или особу која се прави, професионално или јавно, да има искуства, знања или квалификација које не поседује; шарлатана“.[2]

„Лекарска превара“ често је коришћена као синоним за надрилекарство, али истакнута карактеристика је агресивно промовисање, пре него превара, похлепа или намерно дезинформисање.[1]

Псеудомедицина“ је термин за третмане који су познати као неефективни, без обзира на то да ли њихови заговорници верују у њихову ефективност.

Дефиниција[уреди]

Вилијам Хогарт: Marriage à-la-mode: Посета надрилекару

Како не постоји прецизан стандард за то шта чини надрилекарство, и како разликовати надрилекарство од експериметалне медицине, протонауке, религијских и спиритуалних веровања итд., оптужбе за надрилекарство често су предмет многих полемикâ.

У одређивању да ли је особа примењивала надрилекарство, главно питање је прихватљив доказ за ефикасност и сигурност примењиваних третмана, лекова, прописаних режима или процедура особе оптужене за надрилекарство. Како постоји одређен ниво несигурности код свих медицинских третмана, честа етичка пракса (у неким случајевима и правни услов) за фармацеутске компаније и многе лекаре је изрицање очекивања, ризика и ограничености одређењеног медицинског избора.

Како је понекад тешко раздвојити оне који намерно промовишу недоказану медицинску терапију од оних који то грешком чине, судови у Сједињеним Државама су одредили да у случајевима дифамације оптужити неког за надрликераство или назвати лекара „нарилекаром“ није исто што и оптужити ту особу за обаваљање медицинске преваре. Да би случај био одређен као и надрилекарство и превара, надрилекар мора бити свестан свог погрешног представљања користи и ризика понуђених медицинских услуга (а не, на пример, промовисање неефективног продукта, у чију ефикасност особа искрено верује).

Затим, као етички проблем промовисања користи за које се не може разумно очекивати да се догоде, надрилекарство такође подразумева ризик који пацијенти могу изабрати као замену за третмане који би им највероватније помогли, у корист неефективних третмана који су им препоручени од „надрилекара“.

Кваквоч Стивена Барета дефинише надрилекарство на следећи начин:[3]

Пјетро Фалка Лонги: Шарлатан, 1757

Пол Офит је предложио четири случаја у којима алтернативна медицина „постаје надрилекарство“:[4]

 1. „...када се предлаже да су терапије које су у супротности са конвенционалним од помоћи.“
 2. „...када се промовишу потенцијално штетне терапије без претходног адекватног упозорења.“
 3. „...када се ‘исушују’ банковни рачуни пацијената.“
 4. „...када се промовише магијско размишљање.“

Футноте[уреди]

 1. 1,0 1,1 "Quackery: How Should It Be Defined?". Quackwatch.org. 2009-01-17. Приступљено дана 2013-12-18.
 2. "Quack" – Dictionary.com Unabridged (v 1.1). Random House, Inc. 7 February 2007.
 3. „Quackery: How Should It Be Defined?”. Quackwatch.org. 17. 1. 2009. Приступљено 9. 8. 2013. 
 4. Paul A. Offit (2013). Do You Believe in Magic?: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine. Harper. ISBN 978-0062222961.  (also titled "Killing Us Softly: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine" in the UK).

Литература[уреди]

Референце[уреди]

 • Carroll, 2003. The Skeptics Dictionary. New York: Wiley.
 • Della Sala, 1999. Mind Myths: Exploring Popular Assumptions about the Mind and Brain. New York: Wiley.
 • Eisner, 2000. The Death of Psychotherapy; From Freud to Alien Abductions. Westport; CT: Praegner.
 • Lilienfeld, SO., Lynn, SJ., Lohr, JM. 2003; Science and Pseudoscience in Clinical Psychology. New York. Guildford
 • Norcross, JC, Garofalo.A, Koocher.G. (2006) Discredited Psychological Treatments and Tests; A Delphi Poll. Professional Psychology; Research and Practice. vol37. No 5. 515-522
 • Radam, W. (1890) Microbes and the microbe killer. New York: The Knickerbocker Press. 369pp.

Спољашње везе[уреди]

Wikisource-logo.svg Chisholm, Hugh, ур. (1911). „Quack”. Encyclopædia Britannica (11. изд.). Cambridge University Press.