Невена Карановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Невена Карановић

Пошаљи фотографију

Биографија
Датум рођења 18. април 1961.
Место рођења Ниш (ФНРЈ)

Невена Карановић (Ниш, 18. април 1961), српски је универзитетски професор, кардиолог и политичар.

Живот[уреди]

Рођена је 1961. године у Нишу, где је завршила основну школу „Ратко Вукићевић“ и Гимназију „Стеван Сремац“. Завршила је нижу Музичку школу „Др Војислав Вучковић”, одсек виолина.

Активно се бавила одбојком у прволигашком ОК „Студент” (1976-1982).

На Медицинском факултету у Нишу је дипломирала 1985. године и завршила специјализацију из интерне медицине (1995). Од 1988. до 2004. године радила је на Клиници за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Ниш, као кардиолог у коронарној јединици и шеф одељења за пејс-мејкере. Прва је жена која се бавила уградњом пејс-мејкера (1996) и коронарографијом (2000) у Србији.


На Медицинском факултету у Нишу је одбранила (1997) магистарски рад под називом „Хипертрофија леве коморе код болесника на дијализи“ и докторску дисертацију (2001): „Прогностички значај резидуалне исхемије процењене стрес-ехокардиографским тестом рано после акутног инфаркта миокарда“.

Била је стипендиста „Wellcome Trust“-a (2003) за лабораторијско истраживање у области атеросклерозе (Institut of Biochemistry and Molecular Biology - University College London).

Била је један од оснивача политичке странке Г17 плус (2002). После парламентарних избора, 28. децембра, изабрана је за народног посланика у Скупштини Републике Србије (јануар—март, 2004). Функцију помоћника министара здравља за организацију здравствене службе и здравствену инспекцију вршила је од марта до октобра исте године, када је постављена за заменика министра здравља. Функцију заменика министра/државног секретара у Министарству здравља обављала је непрекидно, у три мандата владе, све до септембра, 2011. године, када је поднела оставку због преласка на другу дужност. У оквиру овог министарства је водила неколико националних пројеката.

У звање доцента на Факултету за пословне студије, Мегатренд универзитета, изабрана је новембра 2007. године, а у звање ванредног професора - септембра, 2011. године. Говори енглескии служи се француским језиком.

 Удата је и мајка Кристине и Катарине.

Признања[уреди]

Добитник је, 2011. године, највећег признања Града Ниша - Награде „11. јануар“, за допринос у успостављању кардиохирургије у Клиничком центру Ниш.

Дела[уреди]

Аутор је и коаутор 207 публикација из области кардиологије и менаџмента, сарадник је Института за медицинска истраживања, Универзитета у Београду (2010) и специјалиста здравственог менаџмента (2011).

Спољашње везе[уреди]