Невена Карановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Невена Карановић
Биографија
Датум рођења (1961-04-18)18. април 1961.(57 год.)
Место рођења Ниш
СФРЈ
Универзитет Универзитет у Нишу

Живот[уреди]

Невена Карановић је рођена 1961. године у Нишу, где је завршила основну школу „Ратко Вукићевић“, Гимназију „Стеван Сремац“ и Медицински факултет.


На Медицинском факултету у Нишу је дипломирала 1985. године и завршила специјализацију из интерне медицине (1995). Од 1988. до 2004. године радила је на Клиници за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Ниш, као кардиолог у коронарној јединици и шеф одељења за пејс-мејкере. Прва је жена која се бавила уградњом пејс-мејкера (1996) и коронарографијом (2000) у Србији.
 Била је стипендиста „Wellcome Trust“-a (2003) за лабораторијско истраживање у области атеросклерозе (Institut of Biochemistry and Molecular Biology - University College London).


На Медицинском факултету у Нишу је 1997. године одбранила магистарски рад под називом „Хипертрофија леве коморе код болесника на дијализи“. Докторску дисертацију под називом „Прогностички значај резидуалне исхемије процењене стрес-ехокардиографским тестом рано после акутног инфаркта миокарда“ одбранила је 2001. године на истом факултету. Докторску дисертацију из области економских наука, под називом ”Утицај едукације из области менаџмента на перформансе здравствених установа”, одбранила је 2015. године на Факултету за пословне студије у Београду.


Невена Карановић била је члан НВО Г17 Плус и један од оснивача политичке странке Г17 плус (2002). После парламентарних избора, 28. децембра, изабрана је за народног посланика у Скупштини Републике Србије (јануар—март, 2004). Функцију помоћника министара здравља за организацију здравствене службе и здравствену инспекцију вршила је од марта до октобра 2004. године, када је постављена за заменика министра здравља. Функцију заменика министра/државног секретара у Министарству здравља обављала је непрекидно, у три мандата владе, све до 6. септембра, 2011. године, када је поднела оставку због преласка на другу дужност. У оквиру овог министарства је водила неколико националних пројеката.


Невена Карановић је новембра 2007. године изабрана у звање доцента на Факултету за пословне студије Мегатренд универзитета, а септембра, 2011. године, у звање ванредног професора. Јануара 2011. године, Невена Карановић је изабрана за научног сарадника Института за медицинска истраживања Универзитета у Београду.


Запослена је као специјалиста интерне медицине на Институту за рехабилитацију Београд. Говори енглескии служи се француским језиком.

 Удата је и мајка Кристине и Катарине.

Признања[уреди]

Добитник је, 2011. године, највећег признања Града Ниша - Награде „11. јануар“, за допринос у успостављању кардиохирургије у Клиничком центру Ниш.

Дела[уреди]

Аутор је и коаутор 212 публикација из области медицине (кардиологија и нефрологија), менаџмента и корпоративне друштвене одговорности за здравство.

Спољашње везе[уреди]