Никола Штрбац

С Википедије, слободне енциклопедије
Никола Штрбац
Лични подаци
Пуно имеНикола Штрбац
Датум рођења(1995-02-06)6. фебруар 1995.(29 год.)
Место рођењаБеоград
ОбразовањеФакултет драмских и филмских умјетности Универзитета Синергија
Занимањеглумац
Веза до IMDb-а

Никола Штрбац (Београд, 6. фебруар 1995) српски је позоришни, телевизијски и филмски глумац.

Образовање[уреди | уреди извор]

Глумом је почео да се бави у ранијем узрасту, учествујући у разним едукативно-драмским пројектима. У средњој школи, као члан драмске секције Седме београдске гимназије остварио је успехе играјући у многим представа - на нивоу општине, града као и државе. Поред глумачког талента у раном узрасту је показао и интересовање за рецитацију [1]и музику. Завршио је основну музичку школу Јосип Славенски, одсек гитара. Године 2015. уписује глуму, као редован студент на Универзитету Синергија[2] у класи професора Ивана Јевтовића и асистента Михаила Лаптошевића, у Београду.

Каријера[уреди | уреди извор]

Најпознатије су му улоге у телевизијским серијама Шифра Деспот редитеља Дејана Зечевића, Ургентни центар и Истине и лажи. Поред тих улога играо је и у телевизијским серијама Швиндлери, Срце Злочина (играно документарни серијал на РТС), Неки бољи људи, Синђелићи, Камионџије д.о.о.

Играо је у многим студенстским филмовима, као и у позоришним представама, од којих су: У Потпалубљу аутора Владимира Арсентијевића, Прослава (играну у СКЦ-у 2017), Сенди Бичиз оф Марс (играну у Битеф Театру 2017), циклус представа Кристална Ноћ и Писма стрељних (редитеља Тадије Милетића у Музеју Бањичког логора), Браћа (редитеља Јована Стаматовићa-Карићa у АКУД Бранко Крсмановић), Не играј на Енглезе, Први дан (играна на отварању Фист-а 2018. године у УК Вук Караџић), Стварни свет (редитељке Тее Пухарић), Плес Пацова (аутора Тамаре Бијелић), монодрама Војцек (адаптација Никола Штрбац), Кући, Идиот (играну у Атељеу 212), Коса (играну на фестивалу Стеријино Позорје Младих у Српском Народном Позоришту у Новом Саду, као и у Народном Позоришту у Београду), Злочин и Казна (играну 2021. године у Руском дому) и многе друге.

Тренутно игра у позоришту „Бошко Буха” у представи Снежана и седам патуљака Љубивоја Ршумовића, чију режију потписује Снежана Тришић,[3] као и у позоришту „Атеље 212” у представи Посадити дрво[3], чију режију потписује Павле Терзић, а главну улогу игра Бранимир Брстина. Члан је Позоришта Лектира Бладимира Јевтовића, где је учествовао у представама Капетан Џон Пиплфокс, Ромео и Јулија, Хамлет и друге.

Театрографија[уреди | уреди извор]

Наслов Улога Редитељ Позориште Премијера
Снежана и седам патуљака Љутиша Снежана Тришић Позориште Бошко Буха 13. октобар 2020.[4]
Ромео и Јулија Ромео Иван Јевтовић Божидарац 15. новембар 2017.
Капетан Џон Пиплфокс Капетан Иван Јевтовић Божидарац 2019
Коса Бергер Адаптација Кокан Младеновић Српско Народно Позориште 2018
Плес Пацова Наркоман АКУД Бранко Крсмановић 2019
Злочин и Казна Раскољников Даниел Ковачевић Руски дом у Београду 16. децембар 2021.
Посадити дрво Стражар Павле Терзић Атеље 212 04. јун 2022.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „NIKOLA ŠTRBAC RECITUJE ZA VAS! U pitanju je jedna od najlepših pesama ikada napisanih! (VIDEO)”. espreso.co.rs (на језику: српски). Приступљено 2021-12-17. 
  2. ^ Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti Univerziteta Sinergija (на језику: српски), 2018-03-18, Приступљено 2020-10-14 
  3. ^ а б „Снежана Тришић | ФДУ”. 
  4. ^ „Снежана и седам патуљака *са Деда Мразом”. Архивирано из оригинала 17. 12. 2021. г. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Никола Штрбац на IMDb