Пасош Авганистана

С Википедије, слободне енциклопедије
Пасош Авганистана
Пасош Авганистана
Издаје Авганистан
СврхаИдентификација
Датум истицања5-10 година

Пасош Исламске Републике Авганистан је јавна путна исправа која се држављанину Авганистана издаје за путовање и боравак у иностранству, као и за повратак у земљу. За време боравка у иностранству, путна исправа служи њеном имаоцу за доказивање идентитета и као доказ о држављанству. Пасош Авганистан се издаје за неограничен број путовања.

У септембру 2011. Министарство спољних послова је почело са издавањемдве врсте пасоша по угледу на британске за дипломате и друге државним службенике. [1]

Након издавања дигиталних личних карата, што је пројекат вредан 101 милиона долара који је авганистанска влада планира да почне у 2012, садашњи пасош ће бити замењен са биометријским пасошем. Ове промене се очекује да помогну у спречавању велике преваре у будућим изборима, спречавању корупције и побољшати безбедносну ситуацију.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Khpelwak, Ataullah (18. 9. 2011). „Foreign ministry issues computerised passports (Video)”. Pajhwok Afghan News. Архивирано из оригинала 06. 03. 2014. г. Приступљено 18. 10. 2011. 
  2. ^ Kabul residents to get computerised ID cards in 5 months Архивирано на сајту Wayback Machine (14. мај 2012). Pajhwok Afghan News. September 18, 2011.