Патке ронилице

С Википедије, слободне енциклопедије

Патке ронилице
Морска црнка,
(Aythya marila)
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Anseriformes
Породица: Anatidae
Потпородица: Aythyinae
Родови

Патке ронилице (лат. Aythyinae) су потпородица породице пловке (лат. Anatidae) из реда пловуша (лат. Anseriformes). Патке ронилице су друштвене птице карактеристичне по томе што плен лове ронећи.

Сличности са правим паткама[уреди | уреди извор]

Патке ронилице (Aythyinae) су морфолошки блиске правим паткама (Anatinae),[1] али између њих постоје и неке изражене разлике, као што је разлика у структури њихових душника. Анализе митохондријалне ДНК указују на то да су патке ронилице и праве патке прилично међусобно удаљене, а да су спољашње сличности последица конвергентне еволуције.[2]

Патке ронилице лошије ходају на копну у односу на праве патке, јер су им ноге смештене ближе задњем делу тела, што им помаже при пливању под водом. Добре су летачице, али теже полећу са површине воде.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Већина врста из потпородице патке ронилице насељава северну земљину полулопту. Међу најпознатијим врстама патака са северне полулопте налазе се многе врсте из ове потпородице.

Углавном насељавају слатководна станишта, а врста морска црнка (Aythya marila) током зиме насељава морске обале. Северне врсте су птице селице, док су јужне врсте птице станарице, али тврдоглавка (Aythya australis) се у случају појаве великих количина падавина сели, при чему прелази велике раздаљине.

Име[уреди | уреди извор]

Име потпородице потиче од тога што већина њених врста до хране долази роњењем, иако се врсте из рода (Netta) хране слично правим паткама.

Систематика[уреди | уреди извор]

Женка тврдоглавке (A. australis), једине аустралијске врсте патке ронилице (Aythyinae)

Потпородица укључује три рода, Marmaronetta, Netta и Aythya.

Мраморка (Marmaronetta angustirostris) која је једина врста из рода мраморке (Marmaronetta), се веома разликује од осталих врста из потпородице, а могуће је и да је настала пре раздвајања патака ронилица и правих патака, што се може закључити на основу њених морфолошких и молекуларних карактеристика.[1][2]

Родови и врсте[уреди | уреди извор]

Новозеландска патка рони

Aythyinae или Anatinae[уреди | уреди извор]

Предложено је да ружичастоглава патка (Rhodonessa caryophyllacea) која је вероватно изумрла око 1945, а која је раније смештана у монотипични род Rhodonessa, припада роду Netta,[1][6] али ово становиште је доведено у питање.[7] Анализе ДНК, које би решиле овај проблем нису вршене, због недостатка материјала за анализу. Није сигурно да ли припада паткама ронилицама или припада правим паткама од којих се можда рано развила у посебну врсту.[1]

Молекуларне анализе сугеришу да би белокрила патка (Asarcornis scutulata), која је тренутно смештена у потпородицу праве патке и монотипични род Asarcornis, који је близак роду Aythya, можда требало да буде премештена у потпородицу патке ронилице.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Livezey, Brad C. (1986). „A phylogenetic analysis of recent anseriform genera using morphological characters” (PDF). The Auk. 116 (3): 792—805. 
  2. ^ а б в Johnson, Kevin P.; Sorenson, Michael D. (1999). „Phylogeny and biogeography of dabbling ducks (genus Anas): a comparison of molecular and morphological evidence” (PDF). The Auk. 116 (3): 792—805. doi:10.2307/4089339. 
  3. ^ а б в г д ђ е ж В.Ф. Васић; Д.В. Симић; Ж. Станимировић; М. Каракашевић; М. Шћибан; М. Ружић; С. Кулић; М. Кулић и С. Пузовић. „Српска номенклатура птица”. Архивирано из оригинала 11. 10. 2018. г. Приступљено 11. 10. 2018. 
  4. ^ Напомена: веровало се да је изумрла, али је поново откривена 2006.
  5. ^ Напомена: изумрла око 1690.
  6. ^ Livezey, Brad C. (1998). „A phylogenetic analysis of modern pochards (Anatidae: Aythyini)” (PDF). The Auk. 113 (1): 74—93. doi:10.2307/4088937. 
  7. ^ Nigel J. Collar, ур. (2004). Threatened Birds of Asia: The BirdLife International Red Data Book. BirdLife International. ISBN 978-0-946888-44-3. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]