Пређи на садржај

Риђоглава патка

С Википедије, слободне енциклопедије

Риђоглава патка
Мужјак
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
A. ferina
Биномно име
Aythya ferina

Риђоглава патка (лат. Aythya ferina) мала је патка ронилица. Име врсте потиче од речи грч. aithuia, термина за непознату морску птицу помињану од стране Хесихуса и Аристотела и речи лат. ferina, "дивља патка" и лат. ferus што значи "дивљи".[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Мужјак риђоглаве патке

Одрасли мужјак има дугачак и таман кљун, са сивом траком по средини кљуна, црвеном главом и вратом, црним грудима, црвеним очима и сивим леђима. Одрасла женка има браон главу и тело, са уским сивим појасем на кљуну. Троугласта глава ове птице је јако уочљива. Риђоглава патка је привидно јако слична северноамеричкој црвеноглавој патки (Aythya americana) и северноамеричкој риђоглавој патки (Aythya valisineria).

Женка се оглашава промуклим крчањем. Мужјак се оглашава звиждуком "ааоо-oo-хаа.

Распрострањење и станиште[уреди | уреди извор]

За гнежђење бира мочваре и језера са дубином преко једног метра. Гнезди се у већем делу умерене и северне Европе и Азије. Птица је селица и зимске месеце проводи у западној и јужној Европи. У Србији се гнезди искључиво у Војводини, где се налази 95% домаће популације. Популација је процењена на 875—1.260 гнездећих парова, а популациони тренд оцењен као стабилан.[3]

Екологија[уреди | уреди извор]

Јаја из музејске колекције

Грегарна је врста, формира велика зимска јата, често помешана са осталим паткама ронилицама као што је ћубаста патка, са којом је познато да хибридизује.

Храни се искључиво храном коју израња из воде (не храни се на копну). Једе водене биљке, мекушце, мале водене инсекте и мале рибе. Често се храни ноћу.

Риђоглава патка је обухваћена Споразумом о заштити афричко-азијских миграторних птица мочварица (AEWA).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ International, BirdLife (2015). Aythya ferina. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2015: e.T22680358A82571892. Приступљено 16. 1. 2016. 
  2. ^ Jobling 2010, стр. 64, 158
  3. ^ Птице Србије: Процена величина популација и трендови гнездарица 2008-2013. Нови Сад: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. 2015. стр. 25. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Птице Србије: Процена величина популација и трендови гнездарица 2008-2013. Нови Сад: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. 2015. стр. 25. 
  • Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 64,158. ISBN 978-1-4081-2501-4. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]