Превез

С Википедије, слободне енциклопедије

Превез
Netta rufina (Red-crested Pochard) Male, London Wetland Centre - Diliff.jpg
Мужјак
Netta rufina (female), London Wetland Centre, UK - Diliff.jpg
Женка
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
N. rufina
Биномно име
Netta rufina
(Pallas, 1773)

Превез (лат. Netta rufina) велика је патка ронилица. Научно име долази од стгрч. Netta и значи „патка” и лат. rufina, што значи „златноцрвена” (од rufus што значи „румено”).[2] Гнезди се у низијским мочварама и језерима јужне Европе и Централне Азије, а зиму проводи на Индијском потконтиненту и Африци. Миграторна је врста, при чему популације са севера одлазе до северне Африке у току сеобе.

Опис[уреди | уреди извор]

Превез фотографисан у Индији

Превез је дуг 45—55 центиметара, а тежак од 800 до 1.500 грама. Има распон крила 90 центиметара. Одрасли мужјак се не може помешати ни са једном другом врстом. Има округлу наранџасту главу, црвени кљун и црне груди. Крилно огледало је бело, леђа браон, а реп је црне боје. Женка је углавном светле браон боје, са тамнијим леђима и капом и беличастим лицем. Прелазни облик мужјака (еклипсна форма) подсећа на женку, али има црвени кљун.

Екологија[уреди | уреди извор]

Јаје из музејске колекције

Ово је грегарна врста, која формира велика јата током зиме, мешана са другим врстама патака, попут риђоглаве патке и ћубасте патке. Храну тражи полузарањањем, попут врста из потпородице патака. Храни се воденим биљкама.

Оглашавање[уреди | уреди извор]

Оглашава се шиштећим вехт звуком који најчешће испушта мужјак. Женка има другачије оглашавање које се може транскрибовати као промукло „врах-врах-врах”.

Гнежђење[уреди | уреди извор]

Превез гради гнездо у вегетацији језерских обала, где полаже 8–12 светлозелених јаја.

Заштита[уреди | уреди извор]

Превез је обухваћен Споразумом о заштити афричко-азијских миграторних птица мочварица (AEWA).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Netta rufina. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 1. 2. 2020. 
  2. ^ Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 269,342. ISBN 978-1-4081-2501-4. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]