Пређи на садржај

Портал:Европа/Изабрани септембар 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава Кипра
Застава Кипра

Република Кипар (грчки: Κύπρος, Kýpros; турски: Kıbrıs) је острвска земља у Средоземљу, 113 километра јужно од турске и око 120 километра западно од сиријске обале. Главни град Кипра је Никозија.

Кипар је треће највеће острво у Средоземном мору и једна од најпопуларнијих туристичких дестинација на Средоземљу, која привлачи више од 2,4 милина туриста годишње. Кипар је своју независност од Велике Британије стекао 1960. године, а од 1. маја 2004. је члан Европске уније.

Турска је 1974. извршила инвазију на Кипар и окупирала значајне делове острва, што је хиљаде кипарских Грка и Турака претворило у избеглице. Тада је дошло до успостављања делимично аутономног режима у окупираним деловима на северу острва. Актуелне несугласице су допринеле подели острва на четири дела: Републике Кипар на југу, Турске Републике Северни Кипар (који признаје само Турска) на северу острва, Зелену линију Уједињених нација, која дели острво на два дела и две суверене базе, над којима је Велика Британија задржала контролу након проглашења независности Кипра.

Постоји неколико теорија о настанку имена овог острва. Једна је да настао од грчке речи за κυπάρισσος kypárissos чемпрес (лат. Cupressus sempervirens). По другој теорији име је настало према грчкој речи за кану - κύπρος (kýpros)(Lawsonia alba),. У новије време, појавила се и тврдња да је Кипар добио име по латинској фрази aes Cyprium (метал са Кипра), што се односи на бакар, и што је касније еволуирало у Cuprum.