Портал:ЛГБТ/Биографија/8

С Википедије, слободне енциклопедије

Едвард Карпентер (енгл. Edward Carpenter; Хоув, 29. август 184428. јун 1929) био је енглески социјалистички песник, филозоф, антрополог и рани геј активиста.

Као једна од водећих фигура с краја 19. и почетка 20. века у Британији, био је важан за оснивање социјалистичког интелектуалног удружења, Fabian Society, као и Лабуристичке партије. Као песник и писац, био је близак пријатељ са Волтом Витманом и Рабиндранатом Тагором и одржавао је преписку са истакнутим личностима свога доба, као што су Ени Безан, Исидора Данкан, Хавлок Елис, Роџер Фрај, Махатма Ганди, Џејмс Кеир Харди, Џ. К. Кини, Џек Лондон, Едмунд Морел, Вилијам Морис, Едвард Пис, Џон Раскин и Овив Шрајнер.

Као филозоф објавио је рад Civilisation, Its Cause and Cure, у коме предлаже тезу да је цивилизација само облик болести кроз коју пролази људско друштво. Цивилизације, сматра, ретко трају дуже од хиљаду година, пре него што се уруше и ниједно друштво није успешно прошло кроз цивилизацију. "Лек" који он предлаже је боља повезаност са земљом и са сопственом природом. Премда се ослања на хиндуистички мистицизам и често се наводи као "мистички социјализам", његова мисао прати неколико писаца из области психологије и социологије с почетка 20. века, као што су Борис Сидис, Сигмунд Фројд и Вилфред Тротер, који сви препознају то да друштво ставља велики притисак на појединце, што резултира у менталним и физичким болестима, попут неуроза и посебно онога што се тада описивало као неуростенија.