Портал:Хокеј на леду/Биографија 2011.

С Википедије, слободне енциклопедије


Август

Изабрана биографија

Сидни Крозби
Сидни Крозби

Сидни Крозби (енгл. Sidney Crosby, Халифакс 7. август 1987.) је канадски хокејаш који тренутно игра у Питсбург пенгвинсима. Леворук је и игра на позицији центра.

У Питсбург је дошао из КМЈХЛ лиге где је наступао две године за Римоуски океаник и био један од најбољих играча. У првој сезони за Питсбург пeнгвинсе освојио је 102 поена (39 голова, 59 асистенција) и био шести стрелац НХЛ-а.

Крозби је у другој сезони освојио свој први Трофеј Харт, награду за најкориснијег играча у сезони. Са 19 година и 10 месеци Крозби је други најмлађи добитник трофеја Харт. Легендарни Вејн Грецки је 1980. био пет месеци млађи при освајању свог првог од осам узастопних трофеја Харт. Крозби је Пенгвинсе довео до првог плејофа после шест године. Скупио је 120 поена (36 голова, 84 асистенције) у 79 утакмица. Уз награду за најкориснијег играча освојио је и Трофеј Арт Рос за најбољег стрелца у сезони.

Прочитајте цео чланак


уреди

Септембар

Изабрана биографија

Њузи Лалонд
Њузи Лалонд

Едуар Сирил „Њузи“ Лалонд (енгл. Edouard Cyrille „Newsy“ Lalonde; 31. октобар 1887, Корнвол, Канада21. новембар 1970, Монтреал, Канада) је био канадски професионални хокејаш и играч лакроса. Сматран је једним од најбољих играча у првој половини двадесетог века. Као тинејџер је радио у новинској редакцији у Корнволу где је и добио надимак Newsy ("Вести").

Каријера

Већ 12 година пре оснивања националне хокејашке лиге играо је са 19 година професионални хокеј у Вудстоку, Торонту и Ванкуверу.

Њузи Лалонд је 1915. постао играч-тренер у екипи Монтреала. Са Монтреал канадијансима је 1916. освојио једини Стенли куп у каријери. Са 1300 канадских долара је био најплаћенији играч НХЛ-а у сезони 1917/18.

Прочитајте цео чланак


уреди

Октобар

Изабрана биографија

Њузи Лалонд
Њузи Лалонд

Милан Лучић (Ванкувер 7. јун 1988) је канадски професионални хокејаш српског порекла који тренутно игра за Бостон бруинсе Игра на позицији левог крила.

Рани живот

Рођен је у Источном Ванкуверу од родитеља Добривоја Лучића и мајке Снежане Кесе. Добривоје, који је био лучки радник, је 1986. године дошао у Канаду када је имао 27 година и ту оженио Снежану, која је у Канаду дошла када је имала две године. Осим Милана имају још двоје деце, Јована и Николу. Његов ујак Драган „Дан“ Кеса је такође био професионални хокејаш, који је играо за НХЛ екипе Ванкувер канаксе, Питсбург пенгвинсе, Тампа беј лајтнингсе и Далас старсе.

Прочитајте цео чланак


уреди

Новембар

Изабрана биографија

Марио Лемју
Марио Лемју

Марио Лемју (франц. Mario Lemieux; Монтреал 5. октобар 1965) је бивши канадски професионални хокејаш и садашњи власник NHL клуба Пистбург пенгвинса. За овај куб је одиграо 17 сезона, од 1984. до 2005.

Лемју је освојио 3 Хартова трофеја за најкориснијег играча, 6 Трофеја Арта Роса за најбољег стрелца и освојио је 2 трофеја Кона Смитија за најкориснијиг играч плеј-офа у оба похода на Стенли куп. Након повлачења, био је 17. на листи најбољих поентера са 690 голова и 1033 асистенције. Лемју је водио своје тимове до два Стенли купа, златне медаље на Олимпијским играма 2002. и два Светска купа у хокеју (један док се још звао Канада куп). Године 2004. је уведен у Кућу славних Канаде.

Лемју је постигао све те успехе, упркос томе што му је каријеа обележена повредама: одиграо је 915 од могућих 1428 утакмица у регуларној сезони. Боловао је дискус херније, Хоџкиновог лимфома, хроничног тендинитиса и хроничног бола у леђима толико тешког да су му други морали везивати клизаљке. Два пута се повлачио због здравствених проблема: први пут 1997. након борбем са лимфомом (вратио се 2000), а задњи пут након што му је установљен атријална фибрилација.


Прочитајте цео чланак


уреди

Децембар

Изабрана биографија

Анже Копитар
Анже Копитар

Анже Копитар (словен. Anže Kopitar; 24. август 1987. Јесенице) је словеначки хокејаш који тренутно игра у Лос Анђелес кингсима. Игра на позицији центра.

Каријера

Европа

Копитар је каријеру започео у јуниорском погону словеначког клуба Акрони Јесеница за чији је састав играо. Од 2002. до 2004. играо је сениорску екипу Крањска гора у словеначком првенству. За две сезоне у овом клубу је одиграо 32 меча, постигао 18 гола и имао 15 асистенција.

Као 17-годишњак, 2004. одлази у Шведску где игра за јуниорску екипу Седертеље. На крају сезоне 2004./05. дебитовао је за сениоре у шведском првенству, одигравши 5 меча.

На крају сезоне одлази на драфт, где су га изабрали Лос Анђелес кингси као 11. пика. Недуго затим, уручена му је позивница за долазак у руки камп Кингса, али је одбио њихов позив јер је сматрао да ће већи напредак у игри остварити у професионалној Шведској лиги, него у јуниорском ВХЛ-у.

Прочитајте цео чланак


уреди