Пређи на садржај

Википедија:Трг/Правописна питања — разлика између измена

::: Али то му је саставни део имена. И „свети” значи који је свет, безгрешан итд. па се опет пише великим почетним словом у оваквим случајевима. Значење појма овде није никакав аргумент за велико/мало слово.{{Obsuser потпис}} 19:02, 29. април 2017. (CEST)
:::: Правопис каже „свети или св. пише се малим словом кад се односи на човека (свети Марко, живот светог Саве, а великим кад означава празник, цркву или географско име ( на Светог Николу, Свети Петар на Лиму, Летовање у Светом Стефану” Речник језичких недоумица Иван Клајн. Према овоме калуђер или инок се пише малим словом, јер инок се односи на човека.--[[Корисник:Drazetad|Drazetad]] ([[Разговор са корисником:Drazetad|разговор]]) 22:56, 12. јун 2017. (CEST)
::::: Као што је већ цитирано изнад, [https://majaradoman.files.wordpress.com/2012/09/pravopis-matice-srpske-2010.pdf П2010] каже на стр. 56 у т. 41д следеће: „Атрибут ''свети'' уз имена светаца, као и ''блажени'', ''хазрети'', по правилу су саставни и неиспустиви део имена и пишу се великим почетним словом”. Онда су дати примери као што је „Свети Петар”, „Свети Сава” и др. Испод стоји напомена да само када атрибут није саставни део имена него служи за ближе одређивање, тада се пише малим почетним словом (нпр. „апостол Петар”, „фра Никола”).
::::: Дакле, нема везе да ли се односи на човека него да ли је саставни део имена или не. Треба „Свети Марко”, „живот Светог Саве” итд. Ако је инок саставни део у одредници где после следи „Сава”, а ја мислим да јесте (као што је била и нерелигијска титула „[[стефан (титула)|стефан]]” код српских краљева), онда се пише великим почетним словом. --[[Special:Contributions/5.43.78.13|5.43.78.13]] ([[User talk:5.43.78.13|разговор]]) 01:06, 5. јул 2017. (CEST)
 
== ДФ/ФД Македонија ==
Анониман корисник