Истине и лажи — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 187: Ред 187:
* Дарко Бјековић као власник ресторана (сезона 2)
* Дарко Бјековић као власник ресторана (сезона 2)
* Нада Перишић као Ирена (сезона 2)
* Нада Перишић као Ирена (сезона 2)
* Ирена Живковић као Нина (сезона 2)
* Ирена Живковић као [[Списак ликова серије Истине и лажи#Нина|Нина]] (сезона 2)
* Никола Кнежевић као златар (сезона 2)
* Никола Кнежевић као златар (сезона 2)
* Владимир Каран као Горан Вранић "Каспер" (сезона 2)
* Владимир Каран као Горан Вранић "Каспер" (сезона 2)

Верзија на датум 19. октобар 2018. у 20:20

Истине и лажи
Жанрдрама
Форматтеленовела
АуторСебастијан Ортега
СценариоМилан Коњевић
Нина Џувер
Иван Велисављевић
Коста Пешевски
Љиљана Несторовић
Сандра Силађев
Милена Деполо
Гордана Гонцић
Владислава Војновић
Даница Николић Николић
РежијаМихаило Вукобратовић
Милан Коњевић
Иван Стефановић
Предраг Марковић
УлогеЈана Милић Илић
Зоран Пајић
Стефан Бузуровић
Владимир Ковачевић
Јелена Гавриловић
Уводна темаСергеј ЋетковићИстине и лажи
Завршна темаИстине и лажи (инструментал)
КомпозиторСергеј Ћетковић
Земља Србија
ЛокацијаБеоград
Језиксрпски
Број сезона2
Број епизода344 (списак епизода)
Време трајања~45 минута
Продукција
Извршни продуцентМиша Илић
Коизвршни продуцентМилан Милисављевић
ПродуцентСветлана Дрињаковић
МонтажерНикола Грубић
СценографДукан Раденковић
Директор
фотографије
Зоран Петровић
Драшко Плавшић
ПродукцијаSmart Media Production
Прва ТВ
ДистрибуцијаSmart Media
Емитовање
ЕмитерДатотека:PrvaTVLogo.jpgПрва ТВ
Премијерно
приказивање
25. септембар 2017. — још траје
Сродно
приказивање
Graduados
Емитовање у Српској
ЕмитерРТРС
Премијерно
приказивање
15. јануар 2018. — још траје
Емитовање у Црној Гори
ЕмитерДатотека:PrvaTVLogo.jpgПРВА ЦГ
Премијерно
приказивање
25. септембар 2017. — још траје
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју

Истине и лажи је српска теленовела која се приказује од 25. септембра 2017. на телевизији Прва. Прва сезона серије представља римејк аргентинске теленовеле Graduados, а друга римејк друге сезоне грчког римејка теленовеле Graduados.[1][2][3]

Преглед

СезонаЕпизодеОригинално емитовање
ПремијераФинале
1.17125. септембар 2017. (2017-09-25)15. јун 2018. (2018-06-15)
2.7617. септембар 2018. (2018-09-17)31. децембар 2018. (2018-12-31)
3.8525. фебруар 2019. (2019-02-25)21. јун 2019. (2019-06-21)

Синопсис

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!

Београд, крајем деведесетих. Група средњошколаца матурира. Марина Божић је девојка Павла Филиповића, школског силеџије. Након што Марина ухвати Павла током секса са другом девојком у купатилу током матуре, напушта забаву. Никола Исидоровић јој се придружује и имају секс у његовом ауту. Марина остаје трудна и њен отац, Раде Божић, власник успешне компаније хране за псе RB Group, јој говори да се уда за Павла, не знајући шта се десило између ње и Николе. Та ноћ испуњена узбуђењима, гласном музиком и алкохолом, остаће им свима у сећању као крај једне ере и почетак нове фазе у њиховим животима.

Пролази двадесет година. Павле ради за RB Group, а Никола је забушант који ради као шетач паса. Павле и Марина су у не тако срећном браку и имају сина средњошколца, Арсенија. У њиховој кући живи и дрска слушкиња Цеца. Марина Николу унајмљује за свог пса Еву и сетивши се шта се десило између њих матурске вечери одлучује да уради ДНК тест како би утврдила да ли је Арсеније Николин син. Испоставља се да јесте. То је главни заплет серије: Никола се сналази у родитељству, Павле понижава његово упадање, Арсеније покушава да буде у добрим односима са обојицом, док Марина почиње романсу са Николом. Павле вара Марину са Татјаном Миленковић, главном негативком.

Николину породицу чине отац Илија, мајка Дана и млађа сестра Тара. Илија има продавницу тканине, Дана је вечито незадовољна својим животом, док Тара, која ради у RB Group, нема среће у љубави. Николини нераздвојни пријатељи још од средње школе су Кристина Бајчетић и Слободан Кокот. Кристина има радио станицу и пушта стару поп-рок музику. Слоба је забушант који живи са очухом Данилом. Никола, Кристина и Слоба живе животе као да се у тих 20 година није ништа променило - и даље поштујући заклетву коју су положили матурске вечери да никада неће имати сталан посао, озбиљну везу и породицу.

Маринина најбоља пријатељица, такође од средње школе је психијатарка Вања Бакић, која жели дете. Небојша Дакић је још један ученик ове генерације, Павлов најбољи пријатељ. Ради у RB Group. Открива да је геј на окупу генерације, што даје Павлу разлога да га одбаци и да га исмева, али и разочара Вању која је заљубљена у њега.

Прича добија нове димензије када Маринин отац Раде Божић одлучује да се ожени новом директорком продаје у фирми, младом и згодном Татјаном, која крије тајне из своје прошлости. Она је заправо такође ишла са поменутима у средњу школу. Дебела у средњој школи, променила је лице пластичном хирургијом, пуно је изгубила на тежини и променила име Анастасија Бенчић у Татјана Миленковић. Ту је ради освете Небојши и Павлу који су је исмевали, али и Марини, јер је била љубоморна на њу, због тога што је Анастасија била опсесивно заљубљена у Павла. Планира да отме заљубљеном Радету фирму, уз помоћ Павла којем постаје љубавница.

Арсеније је средњошколац, непопуларан у школи. Заљубљен је у Софију, најпознатију девојку у школи, међутим она излази за Зораном "Кизом", школским силеџијом. Ипак Софија оставља Кизу и креће да се забавља са Арсом, док Киза покушава све како би их раздвојио.

Завршетак прве сезоне

Након 170 успешних епизода, 15. јуна 2018. спектакуларно је завршена прва сезона теленовеле Истине и лажи. Пре самог финала, емитовано је посебно издање емисије Ексклузив посвећено серији, од 20 до 20.40 часова. Последња епизода трајала је двадесетак минута дуже, почела је у 20.40 а завршила се у 22 часова (све остале епизоде су трајале од 21 до 22). Након ње емитована је емисија Вече са Иваном Ивановићем где су гостовали глумци серије - Стефан Бузуровић, Владимир Ковачевић, Феђа Стојановић, Ања Мит, Душан Каличанин.

У последњој епизоди, Тара и Жика се венчавају. Марина и Никола се мире. Током свадбе, Раде у тоалету види Тању како изјављује љубав Павлу и говори му да је дете његово, те Раде добија инфаркт. Налази га Јоца. У болници, Раде говори Арси да је био у праву у вези Татјане, те га моли да преузме РБ групу. Павле тада сазнаје да је Татјана уствари Анастасија, дере се на њу, љут је, одбацује је. Татјана у сузама отрчава. Шокирана Марина говори Павлу да оде за женом која носи његово дете. Татјана је за то време отишла на кров и планира да скочи. Павле је зове, али она се не јавља... У последњој сцени сезоне, Арса говори Јоци да му донесе уговор о Тањиним и Павловим акцијама и уговор о Стефановом запослењу, што Јоца радо извршава... По последњи пут у сезони, уследила је добро позната одјавна шпица.

Снимање друге сезоне почело је 7. августа 2018. године, а емитовање 17. септембра исте године.

Гледаност

Серија је једна од најгледанијих у Србији. Просечна гледаност је око 22% удела у гледаносити. Током марта 2018, серија је била гледанија и од утакмица Лиге шампиона.[4] Серију је тада пратило 1 200 000 гледалаца, док је око 108 000 мање било уз утакмицу Тотенхем - Јувентус.[5] Највећа гледаност серије за сада забележена је 29. маја 2018. и бележила је 30,4% удела у гледаности.[6]

Улоге

Главне

Епизодне

Гостујуће

Занимљивости

  • Прву реченицу изговара Бојана Ординачев (Кристина), а последњу (у првој сезони) Душан Каличанин (Јован). Прву реченицу у другој сезони изговара Јана Милић Илић (Марина).
  • Комичарка Сандра Силађев сама пише сценарио за свој лик Олге.
  • Репризе прве сезоне серије трајале су од 25. јуна до 16. септембра 2018. године.
  • У другој сезони, Софија Јуричан је заменила Борку Томовић у улози Вање.
  • Дана 17. септембра 2018. је на телевизији Прва, пре прве епизоде друге сезоне, емитованo специјално издање квиза 100 људи 100 ћуди, у ком су се такмичиле породице Божић (Раде, Марина, Павле, Арсеније) и Исидоровић (Илија, Никола, Тара и Жика), а победили су Исидоровићи.
  • Са 344 (планиране) епизоде ово је најдужа српска серија икад снимљена.
  • На Фестивалу домаћих играних серија (ФЕДИС) одржаном 9. и 10. октобра 2018. године Јана Милић Илић (Марина) и Зоран Пајић (Никола) су добили награду за глумачки пар године.

Квиз Истина или лаж

Прва српска телевизија је од 23. јула до 14. септембра 2018. године организовала квиз Истина или лаж. Победници квиза имали су прилику да се нађе на сету серије.

Прво, елиминационо питање се постављало у епизодама од недеље до среде у једној од репризних епизода које су биле на програму од 20:45, а учесници на њега су требали да одговоре са "истина" или "лаж". Одговор су требали да пошаљу у приватној поруци на Фејсбук, Инстаграм или Твитер профил Прве телевизије. Од понедељка до четвртка у емисијама "Јутро са Наташом" и "150 минута" водитељи су отварали линије за јављање и у том тренутку сви који су тачно одговорили на елиминационо питање дан раније, могли су да се јаве у програм. Водитељи емисија су им тада постављали додатно питање, а ко је био најбржи и одговорио тачно, био је дневни победник емисије и улазио је у недељно финале.

Недељно финале се одржавало петком, такође у емисијама "Јутро са Наташом" и "150 минута", а учесници недељног финала су сви дневни победници. Неко од осам дневних финалиста имао је прилику да уживо током емисије "Јутро са Наташом" одговори на недељно питање и тако постане први недељни финалиста. Преостали дневни финалисти, који нису успели да се јаве у "Јутро са Наташом", имали су још једну прилику да тачно одговоре на ново питање у току емисије "150 минута". То значи да су сваке недеље постојала два победника која су касније улазила у велико финале.

Квиз је трајао до 14. септембра 2018. када су сви недељни финалисти ушли у велико финале и добили шансу да се придруже глумцима серије у некој од нових епизода, као статиста. Наиме, сви недељни победници су, по завршетку квиза Истина или лаж, добили специјални глумачки задатак да имитирају лика из серије, који је уживо оцењивао жири састављен од глумаца серије. Победник аудиције биће статиста у некој од епизода друге сезоне серије "Истине и лажи".[7][8]

Победници квиза су Дијана Драгосављевић и Софија Лалевић. Жири састављен од глумаца серије чинили су Ања Мит (Тара), Бојана Ординачев (Кристина) и Жарко Степанов (Слободан).[9]

Међународно приказивање

Држава Телевизија Приказивање
(сезона 1)
Приказивање
(сезона 2)
 Србија Прва 25. септембар 2017. - 15. јун 2018. 17. септембар 2018. - јун 2019.
 Црна Гора Прва ЦГ 25. септембар 2017. - 27. јун 2018. 18. септембар 2018. - јун 2019.
 Босна и Херцеговина Федерална телевизија 15. јануар 2018. - 10. октобар 2018. 11. октобар 2018. - јул 2019.
РТРС 15. јануар 2018. - 4. октобар 2018. 9. октобар 2018. - јул 2019.
 Хрватска RTL Passion 15. октобар 2018. -

Комплетна ТВ екипа

Комплетна ТВ екипа ▼

Редитељ Михаило Вукобратовић
Милан Коњевић
Предраг Марковић
Уредник серије Софија Миљуш
Сценариста Милан Коњевић
Коста Пешевски
Љиљана Несторовић
Иван Велисављевић
Нина Џувер
Владислава Војновић
Милена Деполо
Гордана Гонцић
Сандра Силађев (за улогу Олге)
Супервизор сценарија: Сања Ковачевић
Продуцент Светлана Дрињаковић
Извршни продуцент Миша Илић
Директор серије Милан Милисављевић
Композитор Сергеј Ћетковић
Директор фотографије Драшко Плавшић
Зоран Петровић
Монтажер Никола Грубић
Асистент монтаже Милан Радић
Сценограф Дукан Раденковић
Асистент сценографа Ивана Каришик
Декоратери Бранко Тодоровић
Горан Павић
Костимограф Невена Миловановић
Гардеробери Тања Трифуновић
Наташа Живковић
Маја Комненовић
Ружица Миљковић
Главни организатор Ана Вујић
Организатор Милош Пешић
Вођа снимања Милица Савановић
Финансије Дарја Комарица
Маркетинг Миша Несторовић
Промоција Оливера Миленковић
Вођа статиста Миленко Вујић
Локација Предраг Митровић
Маска Александар Расинац
Весна Хаџиславковић
Шминка Нина Башић
Гордана Родић
Тања Видановић
Гордана Костић
Фризер Милица Поповић
Израда сценографије НАВИА
Фар мајстор Милан Бајић Тица
Фар мајстор Милан Бајић Тица
Техничко вођство Чедомир Станковић
Саша Кнежевић
Пратиоци опреме Иван Милошевић
Иван Милев
Извршни продуценти опреме Ивица Видановић
Невена Савић
Сниматељи Ненад Радмилац
Петар Вујанић
Веља Лукић
Мића Илић
Иван Степановић
Сниматељи звука Зоран Карајиловић
Дамјан Попадић
Микромани Филип Попадић
Драгослав Лугомирски
Синиша Косић
Александар Бојичић
Владимир Бојичић
Клапери Александар Павић
Милош Ивковић
Расвета Рајко Бакић
Дарко Беловуковић
Влада Крајишник
Андрија Јанковић
Саша Томић
Зоран Бегулић
Горан Бегулић
Драган Стојановић
Набавни реквизитер Драган Совиљ
Асистент набавног реквизитера Радован Станковић
Сценски реквизитери Милош Јовановић
Немања Секулић
Асистент сценског реквизитера Данило Костић
Кетеринг на сету Сузана Павић
Шеф транспорта Немања Обрадовић
Возачи Вељко Ојданић
Милош Цар Марковић
Милош Митровић
Александар Фишић
Александар Павлица
Александар Зарубица
Обезбеђење Кан филм
Дресер животиња Владимир Драгићевић
Дизајн светла Милош Стојановић
Дизајн шпице и графичка обрада Александар Ј. Рашета
Продукција и дизајн звука Милован Кнежевић
Асистент обраде звука Снежана Кнежевић
Видео миксер Соња Ивезић
Колор корекција Предраг Стојановић
Секретарице режије Стен Повди
Тамара Цоља
Алек Тешић
Асистент режије Нора Крековић
Помоћници редитеља Бранислав Стевовић
Радојко АЛ. Јоксић
Станко Милошевић
Нарциса Даријевић
Гордан Бркљач
Владимир Каран

Извори

  1. ^ „Počelo snimanje serije „Istine i laži“ koja će se od skora emitovati na Prvoj tv”. Blic.rs (на језику: српски). 24. 7. 2017. Приступљено 14. 1. 2018. 
  2. ^ Istine i laži“– Nova domaća, porodična serija od jeseni na Prvoj televiziji”. kurir.rs (на језику: српски). Приступљено 14. 1. 2018. 
  3. ^ „"Istine i laži" od jeseni na Prvoj”. Prva Srpska Televizija (на језику: српски). Приступљено 14. 1. 2018. 
  4. ^ „Istine i laži ponovo u vrhu gledanosti”. Prva Srpska Televizija (на језику: српски). 15. 3. 2018. Приступљено 15. 6. 2018. 
  5. ^ „NADMAŠILI NAJPOPULARNIJI SPORTSKI DOGAĐAJ: "Istine i laži" bile gledanije od Lige šampiona”. informer (на језику: српски). 9. 3. 2018. Приступљено 15. 6. 2018. 
  6. ^ „Finale prve sezone najgledanije serije u Srbiji, „Istine i laži. Prva Srpska Televizija (на језику: српски). 30. 5. 2018. Приступљено 15. 6. 2018. 
  7. ^ „Istina ili laž”. Prva Srpska Televizija (на језику: српски). Приступљено 22. 8. 2018. 
  8. ^ „Pravilnik takmičenja”. Prva Srpska Televizija (на језику: српски). Приступљено 22. 8. 2018. 
  9. ^ „Ovo su KONAČNI POBEDNICI kviza "Istina ili laž"! Pogledajte njihove imitacije, a glumci serije otkrivaju zašto su baš njih izabrali (VIDEO)”. Prva Srpska Televizija (на језику: српски). 14. 9. 2018. Приступљено 17. 9. 2018. 

Спољашње везе