BBC — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Нема описа измене
м Ничим неизазван преместио је страницу BBC на Бибиси: правопис т 182
(нема разлике)

Верзија на датум 8. септембар 2020. у 03:14

Бибиси
Типтелевизијска, радио и интернет мрежа
Земља Уједињено Краљевство
Доступностнационална, међународна
ОснивачВлада Уједињеног Краљевства
Датум покретања1922. (радио)
1932. (телевизија)
1996. (интернет)
Веб-сајтwww.bbc.co.uk

Бибиси[1] (енгл. BBC, од British Broadcasting Corporation = „Британска радиодифузна корпорација“) је највећа корпорација за емитовање радијског и телевизијског програма у свету.

Има 28.500 запослених само у Уједињеном Краљевству, са годишњим буџетом од четири милијарде фунти/ осам милијарди долара.

Бибиси је прва јавна, национална телевизија. Основана је под називом British Broadcasting Company („Британска радиодифузна компанија“), да би 1927. године, по пријему краљевског одобрења (енгл. Royal Charter), била преименована у British Broadcasting Corporation („Британска радиодифузна корпорација“) и тиме постала јавна телевизија коју финансирају грађани.

Бибиси производи и емитује програм широм света на телевизији, радију и интернету. Главна мисија Бибисија је: „Информисати, образовати и забавити гледаоце”.

Део Бибисија, „Бибиси светски сервис” је дуго година емитовао радио и интернет програме на српском језику. Због недостатка финансијских средстава, Влада Уједињеног Краљевства је у јануару 2011. године одлучила да укине програме на српском језику и још четири језика.

Референце

Спољашње везе

  1. ^ Пешикан, Митар (2018). Правопис српскога језика. Нови Сад: Матица српска. стр. 149.