Посттеизам

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Пост-теизам)

Посттеизам је варијанта нетеизма која предлаже да је разлика између теизма и атеизма застарела и да Бог припада фази људског развоја која је прошла. Унутар нетеизма, посттеизам је контраст антитеизма. Термин се појављује у хришћанској либерарној теологији и постхришћанству.

Френк Хју Фостер је 1918. године у предавању најавио да је модерна култура дошла до "посттеистичке етапе" у којој је човечанство преузело моћ агенције и креативности које су претходно преписиване Богу.[1]

Денис Тарнер тврди да Карл Маркс није изабрао атеизам уместо теизма, већ одбио овај одабир. Са оваквом одлуком, његова позиција се може сматрати посттеистичком, али и постатеистичком.[2] На пример, Маркс тврди да је термин атеизам безначајан, јер је инсистирао "религија је сама по себи без садржаја, своје постојање не дугује рају већ земљи и уништавање дистортиране стварности којој је теорија, она ће се сама урушити".[3]

Слична идеја се може наћи и у Ничеовим речима Бог је мртав.

Познати посттеисти[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gary J. Dorrien , The Making of American Liberal Theology: Idealism, Realism, and Modernity, 1900-1950 . 2003. ISBN 978-0-664-22355-7. стр. 177.f.
  2. ^ D. Turner, "Religion: Illusions and liberation", in: Terrell Carver (ed), The Cambridge Companion to Marx . 1991. ISBN 978-0-521-36694-6. стр. 337.
  3. ^ Karl Marx, Letter from Marx to Arnold Ruge In Dresden (1842)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]