Раселов чајник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Раселов чајник је аналогија филозофа Бертранда Расела којом илуструје тврдњу да није на скептику да оповргне базе оног што је немогуће проверити у религији, него да је на вернику да их докаже. Раселов чајник је добар пример за логичку грешку типа аргумент из незнања, терет доказивања.

Принцип[уреди]

У чланку који се зове "Is there а God?"[1], написаном 1952. године за часопис Illustrated Magazine (али који никад није био објављен), Расел је написао:

„Многи правоверни људи сматрају како је посао скептика да оборе усвојене догме, а не догматика да их докажу. Ово је, наравно, грешка. Ако бих рекао да порцелански чајник кружи по елиптичној орбити око Сунца, између Земље и Марса, нико не би могао да оспори моју тврдњу, под условом да сам био пажљив и напоменуо како је чајник исувише мали и да се не може видети ни кроз најмоћније телескопе. Ако даље кажем како је, с обзиром на то да моју тврдњу нико не може оборити, недопустиво да људски разум у њу сумња, с правом би се могло рећи да говорим бесмислице. Међутим, ако би постојање оваквог чајника било потврђено у древним књигама, ако би се сваке недеље славио као свети предмет и идеја о њему утискивала у умове деце у школама, оклевање да се поверује у постојање таквог предмета постало би знак ексцентричности, а сумњичавац би привукао пажњу психијатра у доба просветитељства или инквизиције у ранијим временима.”

Извори[уреди]

  1. ^ Bertrand Russel: Is There а God?, Приступљено 17. 4. 2017.

Види још[уреди]