Прва шпанска република

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Шпанска Република
República Española
Химна
Himno de Riego
Географија
Главни град Мадрид
Друштво
Службени језик шпански
Политика
Облик државе Република
 — Председник Естанислао Фигерас (први председник)
  Франсиско Серано (последњи председник)
Историја
Историјско доба Савремено доба
 — Оснивање 11. фебруар 1873.
 — Укидање 29. децембар 1874.
 — Статус Бивша држава
Географске и друге карактеристике
Валута Пезета
Земље претходнице и наследнице
Шпаније
Претходнице: Наследнице:
Flag of Spain (1785–1873, 1875–1931).svg Шпанија Шпанија Flag of Spain (1785–1873, 1875–1931).svg
Портал:Историја

Прва шпанска република назив је за политички режим и раздобље у историји Шпаније које је започело абдикацијом краља Амадеа I и проглашењем републике 11. фебруара 1873. од стране парламента, до 29. децембра 1874, када је генерал Мартинез Кампос прогласио Алфонса XII, сина Изабеле II, краљем Шпаније и тиме вратио Бурбоне на шпански престо.

Шпанском републиком владала је коалициона влада састављена од радикала, демократа и републиканаца. Републикански лидери су планирали формирање федералне републике, али се по том питању никада нису директно изјаснили. Радикали су се изјаснили и залагали за унитарну државу.

Република се одржала 23 месеца, а обележиле су је политичка нестабилност и ратови. У том раздобљу променило се пет председника: Естанислао Фигерас, Франсиско Пи и Маргал, Николас Салмерон, Емилио Кастелар и Франсиско Серано. Током њихове владавине избила су три рата: Трећи карлистички рат, Кантонална револуција и Десетогодишњи рат. Највећи проблем за учвршћивање нове владе био је недостатак истинских републиканаца, односно њихова подела на федералисте и унитаристе, те недостатак подршке од стране јавности.

Постојање Прве шпанске републике обележили су ратови: црвеном бојом означен је Трећи карлистички рат, пожарима у градовима Кантонална револуција, а црвеним стрелицама напади картахенске флоте.

Извори[уреди]

Види још[уреди]

Овај чланак је део серије о
Историји Шпаније
Escudo de España (mazonado).svg