Бурбони

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Династија Бурбон)
Династија Бурбон
ОснивачРоберт од Клермона
Грб Бурбона, краљева Француске и Наваре (1589—1830)

Бурбони (франц. Bourbon, шп. Borbón) је име старе француске племићке породице, која је име добила по замку Бурбон у области Бурбоне [ru] (Castrum Borboniense), и једна од најзначајнијих владарских породица Европе.[1] Данашњи Бурбони су далеки сродници династије Капет.

Ова династија је вековима производила нове огранке, који су владали широм Европе: Француска, Шпанија, Сицилија и, краткотрајно, Кастиља. Данас је на престолу само шпанска грана са краљем Фелипеом VI од Шпаније. У сродству са Бурбонима је и велики војвода Луксембурга Анри Луксембуршки, мада се он најчешће сврстава у династију Насау.

Историја[уреди | уреди извор]

Робер, војвода од Клермона, и шести син краља Луја IX, 1268. оженио се са Беатрикс Бурбон, наследницом домена Бурбона. Њихов син Луј постао је војвода Бурбонски 1327. Ова прва линија Бурбона се угасила 1527.

Грана Бурбон-Вендом је 1555. постала владајућа у краљевини Навари на северу Пиринеја. Члан ове фамилије, Анри III Наварски, постао је Анри IV, краљ Француске, ступањем на престо 1589.

Шпанску грану фамилије Бурбон основао је Филип V. Родио се 1683. у Версају, као унук Луја XIV. Добио је титулу Војвода Анжујски. Међутим, краљ Карлос II од Шпаније, који није имао деце, усвојио је Филипа као свог наследника, јер су били даљи рођаци. Ово је касније био повод за избијање Рата за шпанско наслеђе, 1701. Уговором из Утрехта из 1713, Филип је признат за краља Шпаније.

Касније је Филип, на наговор своје друге жене Елизабете Фарнезе, предузео неколико пута војне интервенције у Италији (1717—1748), које су неке чланове породице Бурбона довеле на престо у Парми и Краљевини двеју Сицилија. Бурбони у Француској су владали без прекида до 22. септембра 1792. када су краљ Луј XVI и краљица Марија Антоанета били приморани да абдицирирају. Овај догађај је био последица велике буржоаске Француске револуције која је почела 14. јула 1789. године. Рестаурација Бурбона у Француској почеће 1814. године после протеривања Наполеона I на Елбу.

Земље у којима су владали и владају[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. А-Б. Београд: Народна књига : Политика. стр. 192. ISBN 86-331-2075-5.