Застава Шпаније

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава Шпаније
Пропорције2:3
Усвојена5. октобра 1981.

Застава Шпаније симболизује шпанску нацију. Она је симбол њеног суверенитета, независности, јединствености и целовитости и представља највише вредности изражене у уставу Шпаније.

Коначни, данашњи изглед шапнска застава је добила 1981. године, када је донесен Закон о грбу (5. октобра 1981) којим је коначно дефинисан изглед националног грба.

Изглед шпанске заставе дефинисан је пре свега шпанским уставом, затим Законом којим се регулише кориштење заставе Шпаније и других застава и знаковља (од 28. октобра 1981) и другим прописима.

Шпанска застава састоји се о три хоризонталне пруге: црвене, жуте и црвене. Жута пруга је двоструке ширине од црвених. Размер ширине и дужине заставе је 2:3. На жутој прузи може се инкорпорисати грб Шпаније, тако да он налази на левој страни жуте пруге (гледајући заставу спреда). Грб се мора увек налази на заставама које су извешене на прочељима и у зградама уставних институција, зградама које користи средишња власт и аутономне власти, војска, као и зграда дипломатских и конзуларних мисија Шпаније у свету.

Историјске заставе[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]