Прекоморске бригаде НОВЈ

С Википедије, слободне енциклопедије
Прекоморске бригаде НОВЈ

Прекоморске бригаде Народноослободилачке војске Југославије (итал. Brigate d'oltremare dell'Esercito popolare di liberazione della Jugoslavia) биле су формиране у Италији након капитулације у септембру 1943. године, а сачињавали су их словеначки, хрватски и црногорски политички заробљеници, који су до тада робијали у концентрационим логорима, те Словенци и Истрани који су били војници Италијанске војске. Непосредно након оснивања, у бригадама се налазило око 8.000 бораца.

Настанак и деловање бригада[уреди | уреди извор]

У италијанском граду Барију деловала је пријемна база, а Врховни штаб НОВ и ПО Југославије успео је да у прекоморске бригаде, које су биле под њезином командом, укључи бивше припаднике италијанске и немачке војске, интернирце, припаднике Специјалних батаљона (итал. Battaglioni speciali) и југословенске пребеге Савезницима (припадници Југословенске војске ван отаџбине у северној Африци и другде) који су желели да се прикључе НОВЈ. Међу пре наведеним припадницима бригаде, било је и око 1800 Италијана и 450 антифашиста из других држава.

Прекоморци су били већина у новим, технички захтевнијим јединицама НОВЈ (артиљерија, ваздухопловство, ратна морнарица). Од пет формираних бригада, Прва и Друга прекоморска бригада НОВЈ ратовале су широм Југославије, Трећа је била део Осмог корпуса и Четврте армије ЈА у дејствовању према Трсту, Четврта је у Монополију била задужена за логистику, Пета је учествовала у ослобађању источне Словеније и Љубљане.

Од октобра 1943. до краја рата у мају 1945. године, прекоморске су бригаде учествовале у 120 борбених операција. У рату је погинуло укупно 3 200 бораца, док је рањених било више од 7 000. Осим борбеног дејствовања, у њиховим је јединицима покренуто много културних делатности, па су била организована и 22 певачка хора. При крају рата, у прекоморским бригадама се налазило 26 000 бораца.

Наслеђе[уреди | уреди извор]

Пут прекоморских бригада у Пули, који прати трасу старе пулске обилазнице, назван је у част прекоморских бригада НОВЈ.

У Словенији, прекоморске бригаде су одликоване „Златним часним знаком свободе Републике Словеније“.

Списак прекоморских бригада[уреди | уреди извор]

назив датум формирања место формирања одликовања
Прва прекоморска бригада НОВЈ 20. октобар 1943. Карбонара, Италија
Друга прекоморска бригада НОВЈ 7. децембар 1943. Хвар
Трећа прекоморска бригада НОВЈ 17. децембар 1943. Гравина, Италија
Четврта прекоморска бригада НОВЈ 7. септембар 1943. Гравина, Италија
Пета прекоморска бригада НОВЈ септембар 1944. Гравина, Италија

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]