Просторија

С Википедије, слободне енциклопедије
Дневне соба

Просторија је простор унутар грађевине. Најчешће је одвојена зидом и вратима. У историји, просторије су се градиле још у минојској култури. Постоји много просторија, од којих су најважније дневна соба, кухиња, спаваћа соба, купаоница и дворана. Многе куће и станови имају одвојене мање просторије (најчешће једнокреветне собе и оставе).

Дневна соба[уреди | уреди извор]

Дневна соба (позната и као дневни боравак) је соба за госте, забаву, гледање телевизије и друге активности. Најћешће се састоји од кутне гарнитуре, стола и регала с телевизијом и књигама.

Кухиња[уреди | уреди извор]

Кухиња је просторија или део просторије који се користи за кување и припрему хране. Најћешће се састоји од штедњака, замрзивача, судопера и кухињских ормана. Многе модерне кухиње имају микроталасну пећницу, машину за прање посуђа и друге електричне апарате.

Трпезарија[уреди | уреди извор]

Трпезарија је просторија у којој се обедује, посебно она у којој се једу главни или формалнији оброци.[1] Може се односити на просторију у кући, односно стану, у којој се обедује или на просторију у хотелу у којој се сервирају оброци.[2]

Купаоница[уреди | уреди извор]

Купаоница је просторија која има много функција. Најчешће се састоји од каде или туша, WC-а и умиваоника. Модерне купаонице имају и туш и каду, машину за прање веша и ормарић. Најчешће се користи за купање. У неким кућама је у циљу уштеде простора WC одвојен од купаонице.

Спаваћа соба[уреди | уреди извор]

Спаваћа соба је просторија где људи најчешће спавају или се опуштају. Најчешће имају орман и кревет. Модерне собе најћешће имају телевизију и разне комоде и регале. Модерне собе у Северној Америци, Аустралији и Европи имају две спаваће собе (најћешће дјечје собе или собе за госте).

Дворана[уреди | уреди извор]

Дворана је јавна просторија у којој се најчешће одржавају разни скупови и концерти. Дворане су најћешће концертне дворане или спортске хале. У прошлости дворане су се налазиле у склопу двораца, а користили су их краљеви за разне раскошне забаве. Дворане су такође просторије на факултетима и универзитетима у којима се одржавају предавања, састанци великих предузећа, просторије у биоскопима, позориштима, музејима и школама.

Историјске просторије[уреди | уреди извор]

У почетку су се разликовале спаваће собе, кухиње, купаонице и рецепције. Неке собе су биле грађене на првом спрату, а биле су повезане степеништем. Постојали су умиваоници, каде и WC-и, а постојале су и водоводне инсталације од керамичких цеви за топлу и хладну воду. У древном Риму куће су се градиле врло сложено па су просторије биле сложене. Неке куће имале су собе за затворено купање. Цивилазација Анасази имала је такође врло сложену структуру (вероватно најстарију у Северној Америци), док су у Средњој Америци индијанци Маје такође имали врло сложену структуру. У доба династије Хан почеле су се градити просторије за верске и јавне сврхе.

Друге просторије[уреди | уреди извор]

Болничка соба

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „dining room”. dictionary.com. Приступљено 10. 2. 2020. 
  2. ^ „dining room”. collinsdictionary.com. Приступљено 10. 2. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]