Псковска република

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Pskovskaya Respublika
Псковска република
Грб Псковске републике
Грб
IRP 1466.PNG
Псковска република 1466. године
Географија
Континент Европа
Главни град Псков
Друштво
Службени језик Староруски језик
Религија Православље
Историја
Постојање  
 — Оснивање 862
 — Укидање 1510
Земље претходнице и наследнице
Псковске републике
Претходнице: Наследнице:
Early Rus.png Руски каганат Новгородска република Novgorod1400.png
Novgorod1400.png Новгородска република Руско царство Flag of Oryol (variant).svg

Псковска република (руски: Псковская Республика, Pskovskaya Respublika)или Кнежевина Псков (руски: Псковское княжество, Pskovskoye knyazhestvo) је била средњовековна држава на јужној обали језера Псков, названа по свом главном граду Пскову који се налазио на јужној обали језера Пејпус и 160 км југозападно од Великог Новгорода. Држава је постојала од 862. до 1230. године када је прикључена Републици Новгород. Од 1368. Псков је поново независтан. Власт су преузели олигарси.

Историја[уреди]

Псковом су управљали принчеви из Новгородске републике све до половине 13. века. Након распада Кијевске Русије у 12. веку, град Псков са околним територијама дуж реке Великаје, језера Пеипус, Псковског језера и реке Нарве, постају део Новгородске републике сачувавши своју аутономију. Псковска република имала је водећу улогу у борби против Ливонског реда. У време Довмонта Псковског доживљава успон, а посебно након његове победе у бици код Раквере 1268. године. Новгородски бољари и формално су признали независност Пскова уговором у Болотову из 1348. године задржавајући право на бирање псковских посадника. Град Псков остао је завистан од Новгорода само у црквеним питањима све до 1589. године када је створена посебна епархија Псков.

Јачање веза са Великом московском кнежевином, привредни развој и спољно политички циљеви, учешће Пскова у бици на Куликовом пољу, успешне заједничке борбе против Тевтонских витезова и Велике кнежевине Литваније, створили су услове за елиминацију независне Републике Псков. Од 1399. године, Псков је вицекраљевина Москве са московским намесником (књазом). Године 1501. московска и псковска војска поражене су од стране Ливонског реда у бици на реци Серици, али је Псков издржао опсаду која је уследила. Василиј III Иванович је 1510. године објавио крај независности Пскова. Владајуће тело, Псковско веће, распуштено је и око 300 богатих породица је депортовано из града. Псков је постао други по величини град Велике московске кнежевине.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • The Chronicles of Pskov, vol. 1–2. Moscow–Leningrad, 1941–55.
  • Масленникова Н. Н. Присоединения Пскова к Русскому централизованному государству. Leningrad, 1955.
  • Валеров А.В. Новгород и Псков: Очерки политической истории Северо-Западной Руси XI-XIV вв. Moscow: Aleteia. 2004. ISBN 978-5-89329-668-6...