Псковска република

С Википедије, слободне енциклопедије

Pskovskaya Respublika
Псковска република
Грб Псковске републике
Грб
IRP 1466.PNG
Псковска република 1466. године
Географија
Континент Европа
Главни град Псков
Друштво
Службени језик староруски
Религија православље
Историја
Постојање  
 — Оснивање 862.
 — Укидање 1510.
Земље претходнице и наследнице
Псковске републике
Претходнице: Наследнице:
Early Rus.png Руски каганат Новгородска република Novgorod1400.png
Novgorod1400.png Новгородска република Руско царство Flag of Oryol ship (variant).svg

Псковска република (руски: Псковская Республика, Pskovskaya Respublika)или Кнежевина Псков (руски: Псковское княжество, Pskovskoye knyazhestvo) је била средњовековна држава на јужној обали језера Псков, названа по свом главном граду Пскову који се налазио на јужној обали језера Пејпус и 160 км југозападно од Великог Новгорода. Држава је постојала од 862. до 1230. године када је прикључена Републици Новгород. Од 1368. Псков је поново независан. Власт су преузели олигарси.

Историја[уреди | уреди извор]

Псковом су управљали принчеви из Новгородске републике све до половине 13. века. Након распада Кијевске Русије у 12. веку, град Псков са околним територијама дуж реке Великаје, језера Пеипус, Псковског језера и реке Нарве, постају део Новгородске републике сачувавши своју аутономију. Псковска република имала је водећу улогу у борби против Ливонског реда. У време Довмонта Псковског доживљава успон, а посебно након његове победе у бици код Раквере 1268. године. Новгородски бољари и формално су признали независност Пскова уговором у Болотову из 1348. године задржавајући право на бирање псковских посадника. Град Псков остао је зависан од Новгорода само у црквеним питањима све до 1589. године када је створена посебна епархија Псков.

Јачање веза са Великом московском кнежевином, привредни развој и спољно политички циљеви, учешће Пскова у бици на Куликовом пољу, успешне заједничке борбе против Тевтонских витезова и Велике кнежевине Литваније, створили су услове за елиминацију независне Републике Псков. Од 1399. године, Псков је вицекраљевина Москве са московским намесником (књазом). Године 1501. московска и псковска војска поражене су од стране Ливонског реда у бици на реци Серици, али је Псков издржао опсаду која је уследила. Василиј III Иванович је 1510. године објавио крај независности Пскова. Владајуће тело, Псковско веће, распуштено је и око 300 богатих породица је депортовано из града. Псков је постао други по величини град Велике московске кнежевине.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • The Chronicles of Pskov, vol. 1–2. Moscow–Leningrad, 1941–55.
  • Масленникова Н. Н. Присоединения Пскова к Русскому централизованному государству. Leningrad, 1955.
  • Валеров А.В. Новгород и Псков: Очерки политической истории Северо-Западной Руси XI-XIV вв. Moscow: Aleteia. 2004. ISBN 978-5-89329-668-6...