Тевтонски ред

С Википедије, слободне енциклопедије
Не поистовећивати са Тевтонци.
Тевтонски витешки ред
Crux Ordis Teutonicorum.svg
Званично име
Hемачки : ' Deutscher Orden '
Ред
Гесло
Hемачки : Helfen, Heilen, Wehren
Помоћи, Излечити, Заштитити
Година оснивања
1190. године су основани
1198. године постају војнички ред

Тевтонски витезови или Тевтонски ред (латински: Ordo domus Sanctæ Mariæ Theutonicorum Ierosolimitanorum, je „ Немачки верско-Витешки ред “, (немачки: Deutscher Orden) Светог римског царства основан 1191. у Акри, Палестина (данас Ако у Израелу). У средњем веку су били крсташки витешки ред и носили су беле огртаче са црним крстом. То је сада клирски ред смештен у Бечу, Аустрија. Средњовековни ред је имао значајну улогу на Блиском истоку контролишући луку Акра. Пошто су хришћанске снаге поражене на Блиском истоку, Ред се преместио у Трансилванију 1211. како би помогао у одбрани Угарске од Кумана. Протерани су 1225. пошто су наводно покушали да се поставе под папски, а не угарски суверенитет.

На основу Златне буле из Риминија, велики вођа Тевтонских витезова Херман фон Салца и војвода Конрад I од Мазовије су заједно напали Старе Прусе 1226. како би их покрстили у Пруском крсташком походу. Тада су витезови били оптужени за превару пољске управе и образовање независне Монашке државе Тевтонских витезова. Ред је изгубио своју сврху када је суседна Литванија прихватила хришћанство. Смештен у Пруској, Ред је почео да походи своје хришћанске суседе, Краљевину Пољску, Велико војводство Литванију и Новгородску републику, пошто је асимилирала Ливонијски ред. На основу својих намета Ред је имао јаку градску економију, запошљавао је многе трговце из читаве Европе, и постао морска сила на Балтичком мору.

Deutscher Orden in Europa 1300.png

Пољско-Литванска војска је одлучно поразила Ред и сломила његову војну моћ у бици код Гринвалда (Таненберг) 1410. Ред је постојао све до 1525. када је Велики вођа Алберт Бранденбуршки абдицирао, прихватио лутеранство да би постао пруски војвода. Велике вође су председавале витешким великим поседима у Немачкој и другде до 1809. када је Наполеон I Бонапарта наредио распуштање Реда који је изгубио свој последњи световни посед. Ред је наставио да постоји, са седиштем у Хамбургу за време Првог светског рата, и данас ради кроз добротворна удружења у средњој Европи.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]