Пјер Бурдје

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ed NL icon.png
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Факултету безбедности у Београду.
Датум уноса: март—мај 2016.
Википедијанци: Ова група студената ће уређивати у ГИП-у и молимо вас да не пребацујете овај чланак у друге именске просторе Википедије.
Позивамо вас да помогнете студентима при уређивању и допринесете да њихови уноси буду што квалитетнији.
Пјер Бурдје
Bourdieu Strasbourg crop.jpg
Цртеж Пјера Бурдјеа
Датум рођења (1930-08-01)1. август 1930.
Место рођења Данген
Француска
Датум смрти 23. јануар 2002.(2002-01-23) (71 год.)
Место смрти Париз
Француска

Пјер Бурдје (франц. Pierre Bourdieu; Данген, 1. август 1930Париз, 23. јануар 2002) је био француски социолог, антрополог[1] и филозоф[2]. Развио је социолошку теорију коју је назвао теорија праксе. Кључни термини ове теорије су хабитус, капитал и поље. Бурдје је настојао да своје теоријске идеје повеже са емпиријским истраживањима свакодневног живота и да на тај начин објасни односе моћи у друштву. Његов теоријски допринос припада дисциплини социологија културе.

Врсте капитала[уреди]

Бурдје је познат по уобличавању термина као што су културни, социјални и симболички капитал. По њему, друштвени простор је мултидимензионалан, тако да сваки појединац заузима одређену позицију у друштву на основу врсте и обима капитала који може да употреби. Из ове перспективе, друштвени положај појединца не одређује само материјална ситуација (економски капитал), већ и образовање (културни капитал), друштвене мреже (социјални капитал) и друштвени углед (симболички капитал).

Значајнија дела преведена на српски[уреди]

  • Бурдије, Пјер (1999) Нацрт за једну теорију праксе: три студије о кабилској етнологији, Београд: Завод за уџбенике и наставна средства
  • Бурдије, Пјер (1999) Сигнална светла: прилози за отпор неолибералној инвазији, Београд: Завод за уџбенике и наставна средства
  • Бурдије, Пјер (2000) Нарцисово огледало: расправа о телевизијском новинарству, Београд: CLIO

Референце[уреди]

  1. Cambridge University Press, Приступљено 24. 4. 2013.
  2. The Guardian Obituary, Приступљено 24. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]