Радоје Ђерић

С Википедије, слободне енциклопедије
Радоје Ђерић
Лични подаци
Пуно имеРадоје Ђерић
Датум рођења(1991-12-28)28. децембар 1991.(32 год.)
Место рођењаТребиње, СФР Југославија данас БиХ,
Држављанствосрпско
Спортске информације
СпортВеслање
КлубВК Партизан, Београд

Радоје Ђерић (Требиње, 28. децембар 1991) је веслачки репрезентативац Србије, члан ВК Партизан из Београда. Тренутно је студент на Факултету за менаџмент у савременом бизнису у Београду. Има млађег брата Мирка који се такође бави веслањем.

Биографија[уреди | уреди извор]

Ко и сви млади и Ђерић се интересовао за многе ствари — пливање, фудбал, фолклор. Када је имао 14 година заинтересовао се за веслање, који се као организован спорт тек појавио у његовој средини, после оснивања Веслачког савеза Републике Српске.

Ђерић је први пут у животу сео у чамац 31. августа 2006. од када почиње метеорски успон. Те зиме пројекат Веслачког савеза Србије (ВСС) „Индетификација младих талената", који је тек почео са реализацијом и уз подршку Министарства омладине и спорта, довео је веслачке стручњаке у Требиње. Многобројни ученици су требињских школа желели су да се окушају на ергометру. Међу њима нашао се и 14-годишњи Ђерић. Чим је сео за „машину" за српске веслачке стручњаке није било велике дилеме - одмах су га индетификовали за потенцијалог репрезентативца за Летње олимпијске игре 2012.

После разговора са родитељима понуђено му је да пређе у Београд и настави школовање у електротехничкој школи „Раде Кончар" уз озбиљан веслачки тренинг као члан ВК Партизан.

Тачно пет година касније на Светском првенству у веслању на Бледу са четверцем без кормилара пласирао се у полуфинале овог такмичења, а четири дана касније петим местом у Б финалу и оверио „визу" за Лондон.

Прво велико такмичење на којем је учествовао било је Светско првенство за јуниоре 2008. у Линцу. Веслао је у четверцу са кормиларом. Освојили су четврто место. На следећем првенству веслао је у дубл скулу, а од тада до данас у четверцу без кормилара.

Највећи успех постигли се на Европском првенству 2012. освајањем трећег места.

Учествовали су на Олимпијски играма 2012. у Лондону и били десети.

Сва такмичења у четверцу без кормилара, чамац је веслао у саставу:Милош Васић, Радоје Ђерић, Миљан Вуковић, Горан Јагар уз повремене измене поретка веслача у чамцу.

Значајнији резултати[уреди | уреди извор]

Летње олимпијске игре[уреди | уреди извор]

Светско првенство[уреди | уреди извор]

Европско првенство у веслању|европско првенство[уреди | уреди извор]

Светско првенство у веслању за јуниоре[уреди | уреди извор]

Светски куп[уреди | уреди извор]

Светски куп има три такмичења сваке године. На свим такмичењима у светском купу такмичио се са четверцем без кормилара у саставу:Милош Васић, Радоје Ђерић, Миљан Вуковић, Горан Јагар осим 2012. у Београду, када је Васића заменио Никола Стојић.

  • 2010. Блед 2. место, Минхен 9. место и Луцерн 10 место
  • 2011. Минхен 7. место, Луцерн 5. место, —
  • 2012. Београд 12. место, — , Минхен 4. место

Спољашње везе[уреди | уреди извор]