Ратислав Ђелмаш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Раша Ђелмаш
Датум рођења(1950-01-26)26. јануар 1950.(69 год.)
Место рођењаБеоград
ФНР Југославија

Ратислав Раша Ђелмаш (Београд, 26. јануар 1950) српски је бубњар.

Био је један од најистакнутијих бубњара седамдесетих година 20. века на територији СФР Југославије.[тражи се извор]

Почетак каријере[уреди]

Прво интересовање за музику Ђелмаш је показао већ 1966. године, када је са вршњацима из школског оркестра основао групу Анђели.

Године 1969, је са Нинославом Ковачевићем, Нешом Матићем и Петром Симићем основао рок групу Неки, да би убрзо у нешто промењеном саставу и инспирисан музиком Џими Хендрикса започео рад на групи Хендриксова деца.

Следеће године се придружио групи Феликс, која поред извођења познатих домаћих и светских хитова свира и сопствене композиције. Најуспешнија је Симонида.

Свира у групи Моби дик.

Поп Машина[уреди]

У марту 1972. године са Робертом Немечеком (бас), Зораном Божиновићем (соло гитара) и Савом Бојићем (соло, вокал) основао је групу Поп машина.

Поп машина као нова београдска група са властитим репертоаром (дванаест ауторских песама) постала је врло брзо запажена, популарна и незаобилазна на београдској музичкој сцени седамдесетих година 20. века.

Поп Машина је 29. септембра 1972. године објавила први сингл за Продукцију плоча ПГП РТБ.

После великог концерта Поп машине на Ташмајдану, Ћелмаш је напустио групу.

Ју група[уреди]

Месец дана касније, постао је бубњар тада већ популарне Ју групе, коју су чинили браћа Жика и Драги Јелић. Тих година је Раша Ђелмаш важио за најбољег младог београдског бубњара. Са Ју групом је доживео велику популарност широм СФР Југославије.[1]

Група Зебра[уреди]

У потрази за новим звуком, новембра 1976. године Раша Ђелмаш оснива групу Зебра. Тада је рекао у једном интервјуу да се осећа као да у музици има још много тога да каже. Зашто група Зебра? На то питање је духовито одговорио: „Зебра је свугде присутна... и у савани и у граду.“

Поред Раше Ђелмаша (композитор, бубањ), групу Зебра су чинили: Бата Радовановић (оргуље, клавир, кларинет), Мирослав Стаменковић (труба, клавир), Карољ Бузеј (саксофон), Ана Марлини (гитара, вокал), Анка Лазаревић (вокал) и Душан Лазаревић (бас).

Дискографиија[уреди]

Синглови[уреди]

  • Моја Мала Зебра/Шумадинка Плава (РТВ Љубљана, 1978)

Албуми[уреди]

Први и једини албум групе Зебра објављен је 1979. године.

Референце[уреди]

  1. ^ „YU Grupa ‎– Live 35 Godina”. Discogs. Приступљено 31. 1. 2018. 

Литература[уреди]