Савез комуниста Косова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Савез комуниста Косова био је покрајинска организација Савеза комуниста Југославије, која је од 1944. до 1990. године деловала на САП Косову.

Као и друге републичке и покрајинске организације, и СК Косова је захваљујући процесима децентрализације од средине 1960-их година стекао аутономију у односу на водство Партије у Београду. Тада су Савезом комуниста Косова почели доминирати локални кадрови албанске националности који су се залагали за што већу аутономију Косова у оквиру Југославије. Ти су захтеви испуњени Уставом из 1974. године којим је Косово де факто стекло статус републике, иако формално у саставу СР Србије. Савез комуниста Косова је тада у СКЈ уживао сличан ономе какав је уживала покрајина у Федерацији.

Крајем 1980-их година је Савез комуниста Србије под Слободаном Милошевићем покренуо кампању, с циљем да се укине аутономија Косова, а чему се руководство СК Ковова оштро супротстављало. То је довело до сукоба који је завршен када су почетком 1989. године под претњом војске и милиције челници СК Косова присиљени на оставку, а руководства су преузеле присталице Слободана Милошевића.

Године 1990. се Савез комуниста Косова, се заједно са СК Војводине, утопио у нову Социјалистичку партију Србије.

Лидери СК Косова