Савез комуниста Босне и Херцеговине

С Википедије, слободне енциклопедије
Савез комуниста Босне и Херцеговине
Комунистичка партија Босне и Херцеговине
Emblem of the SKJ (Cyrillic).svg
Симбол Савеза комуниста
Секретар ЦК СК БиХ2Ђуро Пуцар Стари1
Основана1948
Распуштена1990
НаследникСоцијалдемократска партија БиХ
СедиштеСарајево
Flag of Bosnia and Herzegovina (1946–1992).svg СР БиХ
 СФРЈ
Млади огранакСавез социјалистичке омладине Босне и Херцеговине
Идеологијакомунизам, титоизам.
Политичка позицијаКрајња левица.
Застава странке
League of Communists of Yugoslavia Flag-cyr.svg
1 Први Председник ЦК СК БиХ од 1943 до 1965.
2 Касније Председник ЦК СК БиХ.

Савез комуниста Босне и Херцеговине (СК БиХ) је био политичка партија, која је као републичка организација Савеза комуниста Југославије, деловао на територији Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине.

Настао је 1948. године под називом Комунистичка партија Босне и Херцеговине (КП БиХ) од дотадашњег Покрајинског комитета КПЈ за Босну и Херцеговину. Године 1952. после Шестог конгреса КПЈ, на коме је Комунистичка партија Југославије (КПЈ) променила назив у Савез комуниста Југославије (СКЈ) и Комунистичка партија Босне и Херцеговине је променила назив у Савез комуниста Босне и Херцеговине.

Године 1981. Савез комуниста Босне и Херцеговине имао је 391.244 чланова.

Почетком 1990. године Савеза комуниста БиХ је променио назив у Савез комуниста Босне и Херцеговине — Странка демократских промјена (СК БиХ — СДП), а потом у Социјалдемократска партија Босне и Херцеговине (СДП БиХ) која данас представља његовог правног наследника. На првим вишестраначким изборима у Босни и Херцеговини, који су одржани новембра 1990. године, СК БиХ — СДП освојила је 6% или 12 посланичких места.

Лидери[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Worldstatesmen.org: Bosnia and Hercegovina, Приступљено 24. 4. 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Хронологија Радничког покрета и СКЈ 1919-1979. „Институт за савремену историју“ Београд и „Народна књига“ Београд, 1980. година.
  • Историја Савеза комуниста Југославије. Истраживачки центар „Комунист“ Београд, „Народна књига“ Београд и „Рад“ Београд, 1985. година.
  • Kamberović, Husnija (2009). „Sedamnaesta i Dvadeseta sjednica CKSKBIH o nacionalnom pitanju”. Rasprave o nacionalnom identitetu Bošnjaka: Zbornik radova. Sarajevo: Institut za istoriju. стр. 241—295.