Савез комуниста Босне и Херцеговине

С Википедије, слободне енциклопедије
Савез комуниста Босне и Херцеговине
Комунистичка партија Босне и Херцеговине
Emblem of the SKJ (Cyrillic).svg
Симбол Савеза комуниста
Секретар ЦК СК БиХ2Ђуро Пуцар Стари1
Основана1948
Распуштена1990 (42 год.)
НаследникСоцијалдемократска партија Босне и Херцеговине
СедиштеСарајево
 СР Босна и Херцеговина
 СФР Југославија
Млади огранакСавез социјалистичке омладине Босне и Херцеговине
ИдеологијаКомунизам, Титоизам.
Политичка позицијакрајња левица.
Религијаатеизам.
Застава странке
League of Communists of Yugoslavia Flag-cyr.svg
1 Први Председник ЦК СК БиХ од 1943 до 1965.
2 Касније Председник ЦК СК БиХ.

Савез комуниста Босне и Херцеговине (СК БиХ) је био политичка партија, која је као републичка организација Савеза комуниста Југославије, деловао на територији Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине.

Настао је 1948. године под називом Комунистичка партија Босне и Херцеговине (КП БиХ) од дотадашњег Покрајинског комитета КПЈ за Босну и Херцеговину. Године 1952. после Шестог конгреса КПЈ, на коме је Комунистичка партија Југославије (КПЈ) променила назив у Савез комуниста Југославије (СКЈ) и Комунистичка партија Босне и Херцеговине је променила назив у Савез комуниста Босне и Херцеговине.

Године 1981. Савез комуниста Босне и Херцеговине имао је 391.244 чланова.

Почетком 1990. године Савеза комуниста БиХ је променио назив у Савез комуниста Босне и Херцеговине — Странка демократских промјена (СК БиХ — СДП), а потом у Социјалдемократска партија Босне и Херцеговине (СДП БиХ) која данас представља његовог правног наследника. На првим вишестраначким изборима у Босни и Херцеговини, који су одржани новембра 1990. године, СК БиХ — СДП освојила је 6% или 12 посланичких места.

Лидери[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Worldstatesmen.org: Bosnia and Hercegovina, Приступљено 24. 4. 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Хронологија Радничког покрета и СКЈ 1919-1979. „Институт за савремену историју“ Београд и „Народна књига“ Београд, 1980. година.
  • Историја Савеза комуниста Југославије. Истраживачки центар „Комунист“ Београд, „Народна књига“ Београд и „Рад“ Београд, 1985. година.
  • Kamberović, Husnija (2009). „Sedamnaesta i Dvadeseta sjednica CKSKBIH o nacionalnom pitanju”. Rasprave o nacionalnom identitetu Bošnjaka: Zbornik radova. Sarajevo: Institut za istoriju. стр. 241—295.