Сергеј Брин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сергеј Брин

Sergey Brin, Web 2.0 Conference.jpg
Сергеј Брин на Web 2.0 конференцији

Општи подаци
Датум рођења 21. август 1973.
Место рођења Москва (Совјетски Савез)
Рад
Потпис Sergey Brin google signature.svg

Сергеј Михајлович Брин (рус. Сергей Михайлович Брин, енг. Sergey Brin; Москва, 21. август 1973.) је интернет предузимач.

Рођен у Русији, Брин је студирао рачунарство и математику пре него што је Ларијем Пејџом основао Гугл (енг. Google). Брин је технолошки директор у Гуглу и процењује се да располаже са отприлике 16,6 милијарди америчких долара, што га чини 26. најбогатијом особом на свету. А заједно са Ларијем Пејџом је 9. најбогатија особа у САД.[1]

Детињство и образовање[уреди]

Брин је рођен у Москви у јеврејској породици, као син Михаила и Јеније Брин. Родитељи су му дипломирали математику на Московском државном универзитету. Када му је било 6 година, породица му се преселила у САД. Брин је основну школу завршио у градићу Аделфи у Мериленду, али су га и родитељи такође подучавали. Његов отац је био професор на катедри за математику на Универзитету Мериленд и свом сину је усадио интересовање за математику. У септембру 1990. након што је завршио средњу школу Елеонора Рузвелт у Гринбелту, Брин се уписао на Универзитет у Мериленду да би студирао рачунарство и математику. Дипломирао је у мају 1993.

Након дипломирања на Мериленду, Брин је добио стипендију Националне фондације за науку, која му је омогућила мастер студије из рачунарства на Станфорду.

Извори[уреди]

  1. Miller, Mathhew (21. 10. 2006.). „The World's Billionaires: #26 Sergey Brin”. Forbes. 

Спољашње везе[уреди]