Слободанка Пековић

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Слободанка Петковић)
Слободанка Пековић
Датум рођења(1942-05-07)7. мај 1942.(82 год.)
Место рођењаКосовска МитровицаСрбија

Слободанка Пековић (Косовска Митровица, 1942) српска је научна радница и историчарка књижевности јеврејског порекла.

Биографија[уреди | уреди извор]

Слободанка Пековић, рођена је у Косовској Митровици 1942. године од оца Синише и мајке Маре, рођене Калдерон. Основну школу и гимназију завршила је у Београду. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, на групи за Општу књижевност са теоријом књижевности. Магистрирала је 1972. године са радом на тему „Фантастика у делима Е. Т. А. Хофмана и Е. А. Поа” Докторирала је 1988. године са радом на тему „Књижевни рад Вељка Милићевића[1] Слободанка Пековић је од 1966. године била запослена у Институту за науку и књижевност (ИКУМ) који се налази у згради Вукове задужбине у улици Краља Милана бр. 2. Првобитно је радила на пројекту Речник књижевних термина као секретар пројекта и редакције, затим на пројекту Историја српске књижевне критике, па на пројекту Историја српске књижевне периодике. За научног саветника овог института изабрана је 2003. године. Као стручњак из области историје српске књижевности, држала је предавања и у иностранству, пре свега у Бугарској (Софија), Италији (Торино) и Немачкој (Хамбург). Објавила је низ значајних дела из области историје српске књижевности, историје српске женске штампе. Истакла се и као приређивач неких значајних дела из српске књижевности 19. и 20. века. Аутор је бројних значајних научних и стрчних радова из области историје српске књижевности. Значајан је њен допринос осветљавању лика и дела заборављене српске књижевнице Јелене Ј. Димитријевић, захваљујући ком је ова заборављена Српкиња отргнута од заборава.[2] Иако у пензији, Слободанка Пековић и даље неуморно ради и објављује радове из области историје српске књижевности.

Објављена дела[уреди | уреди извор]

Ауторске књиге[уреди | уреди извор]

Приређене књиге[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Гаон, Александар (2011). Знаменити Јевреји Србије (PDF). Београд: Савез јеврејских општина Србије. стр. 177. ISBN 978-86-915145-0-1. 
  2. ^ „Јубилеј: Три деценије од реиздања путописа Писма из Ниша. О харемима. Веб-страница посвећена Јелени Ј. Димитријевић. Приступљено 15. 12. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]