Странка демократске акције Хрватске

С Википедије, слободне енциклопедије
Странка демократске акције Хрватске
Stranka demokratske akcije Hrvatske
ПредседникШемсо Танковић
Генерални
секретар
Мирсад Сребрениковић
ПотпредседникФехим Вукотић
Кемал Велагић
Мујо Исић
Шабан Кадрић
Основана20. јун 1990.
СедиштеЗагреб
 Хрватска
Млади огранакБошњачки омладински савез
Број чланова  (2011)4.877[1]
ИдеологијаСоцијални конзервативизам
Политичка позицијаЛеви центар
Бојезелена
Хрватски сабор
0 / 151
Веб-сајт
www.sdah.hr

Странка демократске акције Хрватске (краће: СДАХ) је ванпарламентарна политичка партија која обликује и усмерава политичку вољу и деловање бошњачке заједнице у Хрватској. Странка је хрватски огранак Странке демократске акције из Босне и Херцеговине. Странка је имала по једног посланика у петом и шестом сазиву Хрватског сабора, од 2003. до 2011. године.

О странци[уреди | уреди извор]

Странка је утемељена 20. јуна 1990. године у Загребу под називом Странка демократске акције — огранак за Хрватску чији је најважнији циљ био афирмација и одбрана националне самобитности бошњачког народа те очување Босне и Херцеговине у оквирима тадашње државне заједнице. Од фебруара 1992. године Странка делује под садашњим називом.

Програмске основе странка заснива на пуној афирмацији бошњачког националнг корпуса у Републици Хрватској. Основна начела Странке су: афирмација људских и грађанских права, демократија, тржишна привреда и приватно предузетништво, унапређење социјалних права, равноправност и афирмација легитимних права националних мањина, афирмација и заштита националне самобитности и политичке заступљености Бошњака у Хрватској и њихова интеграција у јавни живот Републике Хрватске, аутономија и слободне активности свих верских заједница, очување интегритета и неповредивости граница Републике Хрватске и свих држава насталих распадом бивше Југославије те остваривање чврстих веза Бошњака у Републици Хрватској с матичним народом и државом Босном и Херцеговином.

Парламентарни избори[уреди | уреди извор]

На петим (2003) и шестим (2007) парламентарним изборима одржаним Странка је освојила по једно место предвиђено за албанску, бошњачку, црногорску, македонску и словенску националну мањину у Хрватском сабору (12. изборна јединица). Посланик у оба сазива Савора био је Шемсо Танковић.[2][3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://hidran.hidra.hr/hidrarad/stranke/programi/028373.pdf[мртва веза]
  2. ^ „Hrvatski sabor — Šemso Tanković[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 3. 12. 2010. Приступљено 20. 5. 2012.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  3. ^ „Hrvatski sabor — Šemso Tanković[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 16. 3. 2011. Приступљено 20. 5. 2012.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]