Таковски устанак (слика)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Таковски устанак
Paja Jovanovic-Takovski ustanak.jpg
Таковски устанак Паје Јовановића, верзија слике урађена око 1894. године, изложена у Музеју рудничко-таковског краја
УметникПаја Јовановић
Година1894.
ПравацРеализам
Техникауље на платну
Димензије256 x 160 цм
МестоМузеј рудничко-таковског краја, Горњи Милановац

Таковски устанак је назив двије приближно идентичке уљане слике које је насликао српски реалиста Паја Јовановић. Слике приказују вођу устаника Милоша Обреновића како подстиче своје сународнике на борбу против Османског царства и започиње Други српски устанак.

Прва верзија, димензија 256 x 160 цм, насликана је у Паризу 1894. године, а први пут је изложена у Београду сљедеће године. Друга верзија, димензија 190x125,5cm, насликана је посебно за краља Александра, који је наручио и прву верзију. Као дио својих припрема, Јовановић је проучавао аутентичке костиме и наоружање из тог времено, посјетио је Таково и скицирао је цркву и велико дрво под којим је Милош подигао устанак. Јовановић је проучавао црте лица мјесног становништва и скицирао их, тако да се нека од њихових лица налазе на слици.

Литографска репродукција слике је убрзо постала широко доступна, а министрарство просвјете и црквених дјелаа је репродукције дистрибуирало гимназијама, учитељским школама и богословијама, што је допринијело каснијој популарности слике. Прва верзија се налази у сталној поставци Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, док је друга у власништву Народног музеја у Београду. Историчар умјетности Лилијен Филиповић-Робинсон Таковски устанак сматра једним од најфинијих Јановићевих радова.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]