Топ (шах)

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Топ (вишезначна одредница).
Шаховске
фигуре
Chess klt45.svg Краљ
Chess qlt45.svg Краљица
Chess rlt45.svg Топ
Chess blt45.svg Ловац
Chess nlt45.svg Скакач
Chess plt45.svg Пешак
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png

Топ је шаховска фигура. Сваки играч на почетку партије поседује два топа, по једног у ћошковима своје стране табле. У алгебарској нотацији, бели топови почињу на позицијама a1 и h1, а црни на позицијама a8 и h8.

Топ може да се помера хоризонтално или вертикално, напред или назад, преко неограниченог броја слободних поља, као што је приказано на дијаграму. Као и већина осталих фигура, топ једе друге фигуре тако што заузме положај који је до тада заузимала непријатељска фигура. Топ такође учествује, заједно са краљем, у једном специјалном потезу - рокади.

Првобитно је топ био представљен као кочија. персијска реч رخ (рох) значи кочија, а одговарајуће фигуре у оријенталним играма налик шаху као што су xiangqi и shogi имају назив кочија. Међутим, на западу, топ се готово увек представља као утврђена кула. Једно од могућих објашњења је да је при увожењу игре у Италију персијска реч рох постала италијанска реч 'rocca (тврђава). Још једно могуће објашњење је да топови представљају опсадне куле. Топови се у шаху обично праве тако да изгледају као куле, и зато се некада називају „тврђавама“.

Обично су топови вреднији од ловаца или коња и сматра се да су за два пешака вреднији од њих. Одузети у размени топа за коња или ловца се сматра добрим потезом. Сматра се да два топа вреде мало више од једне краљице.

На почетку су топови небрањени од стране осталих фигура, и због тога је пожељно да се топови здруже у првом реду, тако што се изведе рокада, а све остале фигуре (осим топова и краља) се уклоне из првог реда. У овом положају, топови штите један другога.

Обично је циљ да се топ постави у први ред на „отворену“ колону - колону коју не заграђују пешаци, или на „полу-отворену“ колону - колону коју не заграђују пријатељски пешаци. У оваквој позицији, топ је релативно заштићен од ризика, а може да контролише свако поље у колони. Ако је једна колона посебно значајна, играч може да постави два топа на њу, једног иза другог.

Топ у седмом реду (противниковом другом реду) је обично веома моћан, јер прети противниковим непомереним пешацима, и заграђује непријатељског краља. Два топа у седмом реду су често довољна да се освоји победа, или барем реми константним задавањем шаха.

Топови су најмоћнији у завршници партије, јер могу да се крећу неометани пешацима, и да контролишу велики број поља. Нису посебно ефикасни су заустављању непријатељских пешака који напредују, осим ако заузму колону иза напредујућег пешака. На исти начин, топ најбоље штити пријатељског пешака који напредује ако се налази у истој колони као и пешак.

Топови у хералдици[уреди]

У хералдици, шаховски топови се често користе унутар грбова. За разлику од правих шаховских топова, у хералдици се обично приказују са два споља увијена рога. Ово је зато што би иначе изгледало да представљају праве тврђаве, јер у грбу нема пропорције.

У канадској хералдици, шаховски топ представља пету ћерку.


Спољашње везе[уреди]