Украдено Косово

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Украдено Косово
Украдено Косово.jpg
Украдено Косово
Изворни наслов Uloupené Kosovo
Жанр документарни филм
Режија Вацлав Дворжак
Сценарио Вацлав Дворжак
Продуцент Алеш Беднарж[1]
Издавачка кућа Чешка телевизија
Година 2008.
Трајање 57 минута
Земља Чешка
Језик чешки
Веб-сајт нема
IMDb веза

Украдено Косово или Отето Косово (чеш. Uloupené Kosovo) је документарни филм чешког режисера Вацлава Дворжака о рату на Космету.

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм описује збивања на Косову почев од кратког прегледа историје Косова до бомбардовања СРЈ и ситуације након агресије НАТО снага. Нарочит нагласак је стављен на збивања 1990их на Косову, пропраћена бројним разговорима са српским грађанима и, у мањој мјери, припадницима албанских терористичких јединица.

Приказивање[уреди]

Иако је Чешка телевизија (ЧТ - Јавни сервис) учествовала у финансирању пројекта, ова телевизија је више пута одлагала његово приказивање, због „неуравнотежености“ и „пристрасности у корист једне стране (Срба)“, због чега би „тон филма могао узроковати негативна осјећања“.[2][3] Режисер филма Вацлав Дворжак је на ове оптужбе одговорио да се „ни у документима о холокаусту не приказују ставови друге стране“.[3]

Продуцент филма, Алеш Беднарж, је додатно изјавио да није искључена могућност да би неки гледаоци могли да имају утисак о „неуравнотежености“, али само зато што су „годинама били једнострано обавјештавани о сукобима на Балкану, прије свега заслугом телевизије, али и других медија.“[1]

Његово прво приказивање, заказано за 17. март 2008, годишњицу погрома Срба на Косову, је најприје одлагано за април исте године, а на крају је приказан уз додатну емисију након филма у којој су нападнуте чињенице изнесене у филму. Због одлагања приказивања творци филма су га објавили на интернет сервису Јутјуб гдје га је могуће и даље наћи (новембар 2008).

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]