Филипински орао

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ed NL icon.png
Овај чланак је део пројекта Вики-гимназијалац у Деветој гимназији у Београду.
Датум уноса: јануар 2019 — април 2019.
Википедијанци: Ова група ученика ће писати чланке на подстраницама, где ће остати до краја периода уноса и оцењивања.
Позовамо вас да помогнете ученицима и дате им смернице током израде.

Филипински орао (lat. Pithecophaga jefferyi) је орао из породице Accipitridae. Ендемска је врста која живи у шумама на Филипинима.[1]

Карактеристике[уреди]

Перје је смеђе и беле боје. Има дужину од 86-102 cm и тежину од 4,7 до 8 килограма. У пределу главе има дугачка пера која чине "ћубу". Сматра се највећим орлом по дужини, али постоје тежи. Препознатљив је по изразито великом кљуну. Храни се током дана, најчешће змијама, мајмунима и веверицама. Један је од најређих птица на свету. Проглашен је филипинском националном птицом 1995. године. Налази се на кованици филипинског пеза. Неописиво је угрожен, највише због огромног гибитка станишта, проузрокованог крчењем шума и криволовом. Његово убијање је кажњиво законом, а казна је 12 година затвора.[2]

Занимљивости и историјски подаци[уреди]

Први Европљанин који је открио филипинског орла био је Џон Вајтхед 1896. године. Врсту је описао Вилијам Роберт Оуглви-Грант у Лондону 1896. године. Њему је послата кожа филипинског орла, а он ју је изложио у локалном ресторану.

Пре су га звали "орао који једе мајмуне", али пошто једе и друге животиње, а такође постоје и друге врсте орлова које једу мајмуне, добио је постојеће име филипински орао 1978. године. Ова врста нема подврста.

Референце[уреди]

  1. ^ „The Haribon Foundation - The Haribon Foundation is the Philippines' pioneer environmental organization”. The Haribon Foundation (на језику: енглески). Приступљено 10. 4. 2019. 
  2. ^ Tan, Ria. „Farmer arrested for killing, eating rare Philippines eagle: officials”. wildsingapore news. Приступљено 10. 4. 2019. 

Спољашње везе[уреди]