Orlovi i jastrebovi

С Википедије, слободне енциклопедије

Orlovi i jastrebovi
Vremenski raspon: Eocen—sadašnjost, 47–0 Ma
Gypaetus barbatus
Naučna klasifikacija e
Domen: Eukaryota
Carstvo: Animalia
Tip: Chordata
Klasa: Aves
Kladus: Accipitrimorphae
Red: Accipitriformes
Vieillot, 1816
Porodice

Orlovi i jastrebovi (lat. Accipitriformes) su red ptica koji uključuje dnevne grabljivice: jastrebove, orlove, lešinare i mnoge druge srodne vrste, koje broje oko 225 vrsta širom sveta.[1][2][3][4] Dugo vremena su smatrane srodnicima sokolova i tek nedavno su sokolovi odvojeni od ove grupe i dobili svoje novo filogenetsko mesto na evolutivnom stablu, blizu reda papagaja.

Karakteristike[уреди | уреди извор]

Red orlova i jastrebova je poznat još od sredine eocena i predstavnici su prepoznatljivi su po savijenom i oštrom kljunu, sa mekanom voskovnicom koja nosi nozdrve. Njihova krila su široka i dugačka, sa izbačenim, od 4 do 6, primarnim letnim perima koja im omogućavaju specifičan let.

Imaju jake noge sa predatorskim kandžama i karakterišu se opozicijom prvog prsta. Skoro svi pripadnici ovog reda su isključivi mesojedi koji love svoj plen preko dana i u sumrak. Dugoživeći su organizmi, sa vrlo niskom reproduktivnom stopom. Mladunci imaju jako dugo odrastanje u gnezdu, koje može trajati 3—8 nedelja do prvog samostalnog leta. Po izletanju, do dostizanja pune adultne zrelosti može proći od 1 do 3 godine, kada i sami ulaze u reproduktivni ciklus. Polovi se uočljivo razlikuju u veličini, pri čemu su ženke i 2 do 3 puta veće od mužjaka. Takav seksualni dimorfizam posebno je izražen kod vrsta koje love druge vrste ptica, kao što su jastrebovi iz roda Accipiter, dok se kod lešinara razlika među polovima potpuno gubi. Monogamija je generalno pravilo, ali po uginjavanju jednog od partnera, drugi pronalazi zamenu.

Taksonomija[уреди | уреди извор]

Red Accipitriformes

Mogu uključiti, zavisno od izvora i:

Galerija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Voous 1973.
  2. ^ Cramp 1980, стр. 3, 277.
  3. ^ Ferguson-Lees & Christie 2001, стр. 69.
  4. ^ Christidis & Boles 2008, стр. 50–51.

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

  • Медији везани за чланак Accipitriformes на Викимедијиној остави
  • Подаци везани за чланак Accipitriformes на Викиврстама