Ханибал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ханибал Барка

Mommsen p265.jpg
Ханибал Барка, идеализована римска биста славног картагинског војсковође

Датум рођења: 247. п. н. е.
Место рођења: Картагина
Датум смрти: 182. п. н. е.
Место смрти: Либиса (Битинија)

Ханибал Барка (247. п. н. е.182. п. н. е.) је војни командант древне Картагине, најчувенији по достигнућима у Другом пунском рату у вођењу армије од Хиспаније преко Пиринеја и Алпа у сјеверну Италију и побједом над Римљанима у бици код Требије (218. п. н. е.), бици код Тразименског језера и бици код Кане. Након Кане, многи градови су се побунили против Рима. Међутим, Римљани су избјегавали да се боре са њим у великим биткама и постепено су освојили сва његова утврђења у јужној Италији. У инвазији на Африку 204. п. н. е., Римљани су постигли велике успјехе и натјерали Ханибала да се врати у Африку, гдје га је римски командант Сципион поразио у бици код Заме (202. п. н. е.).

Након овог рата, Ханибал је водио Картагињане неколико година, помажући да се опораве од ратних разарања, док га Римљани нису протјерали у егзил 195. п. н. е.. Отишао је да живи на двор селукидског краља Антиоха III. Године 189. п. н. е. Римљани су поразили Антиоха у рату и захтијевали су од њега да им изручи Ханибала. Тада је Ханибал побјегао на двор краља Прусе I у Битинију. Када су Римљани затражили од Прусе да изручи Ханибала, Ханибал је извршио самоубиство јер није желио да падне у руке Римљанима.

Ханибал се сматра једним од највећих војних команданата свих времена, раме уз раме са Александром Великим, Јулијем Цезаром и Наполеоном Бонапартом.

Изреке[уреди]

  • „Пронаћи ћемо пут или ћемо га сами направити“ - Ханибалов одговор на примедбу да је немогуће прећи Алпе са слоновима.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: