Хималајски фазан

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Хималајски фазан
Catreus wallichii.jpg
Мужјак и женка хималајског фазана
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Catreus

(Cabanis, 1851)
Врста:
C. wallichii
Биномијално име
Catreus wallichii
(Hardwicke, 1827)

Хималајски фазан[2] (лат. Catreus wallichii), је врста птице из монотипичног рода Catreus породице фазана.

Опис[уреди | уреди извор]

Хималајски фазан

Ова врста нема живописно перје какво има већина других врста фазана. На перју ове врсте видљиве су пруге беле, мркожуте и црне боје, перје ћубе је сиве боје, а кожа око очију црвене боје. Реп је дуг и има 18 пера, централна репна пера су најдужа, а боја репних пера је црна, смеђа, бела, мркожута и кестењаста. Женке су мало мање од мужјака.

Понашање[уреди | уреди извор]

Мужјаци су моногамни. Хималајски фазани се гнезде током лета на стрмим литицама, а у леглу се налази од 10 до 11 јаја.[3] Истраживања која су спроведена у горњем делу долине Беас, показала су да је хималајски фазан осетљив на узнемиравање људи.[4][5]

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Хималајски фазан насељава висоравни и жбуњаке планинског венца Хималаја у Индији, Непалу и Пакистану. Најбројнији су у западном Непалу и индијским областима Кумаон, Гархвал, Тирхри-Гархвал, Кулу и Чамба. Истраживања спроведена 1981. и 2003. у области Дорпатана у западном Непалу указала су на постојање значајног броја јединки у овој облаасти (приближно 200 птица).[6][7][8] У истраживању спроведеном 2010, откривен је значајан број јединки у индијском дистрикту Кулу у држави Химачал Прадеш.[4] Током лета насељавају области на надморској висини од 1.800 до 3.000 метара.[3]

Угроженост[уреди | уреди извор]

Због губитка станишта, мале популације и лова у неким областима, хималајски фазан се на црвеној листи IUCN налази као рањива врста.[1] Хималајски фазан је једна од строго заштићених врста које се налазе на додацима (у прилогу I) CITES конвенције (Вашингтонског споразума о заштити врста).[2] Покушаји поновног насељавања хималајских фазана који су узгајани у заточеништву на територији Пакистана су били неуспешни.[9]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 BirdLife International (2017). Catreus wallichii. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. International Union for Conservation of Nature. 
  2. 2,0 2,1 Строго заштићене врсте које се налазе на Додацима CITES конвенције, www.pravno-informacioni-sistem.rs
  3. 3,0 3,1 Baker, EC Stuart (1918). „The game birds of India, Burma and Ceylon”.
  4. 4,0 4,1 Jolli, Virat; Srivastav, A; Thakur, S (2011). „Patch occupancy for cheer pheasant Catreus wallichii in the Great Himalayan National Park Conservation Area”
  5. ^ Jolli, Virat; Pandit, M. K. (2011). „"Influence of Human Disturbance on the Abundance of Himalayan Pheasant (Aves, Galliformes) in the Temperate Forest of Western Himalaya, India"”.
  6. ^ Lelliott, A.D. (1981). „Cheer Pheasants in west-central Nepal”.
  7. ^ „PSG Project round-up” (PDF). Newsletter of the WPA/BirdLife/Species Survival Commission. Pheasant Specialist Group. Приступљено 14. 1. 2011. 
  8. ^ „Dhorpatan Hunting Reserve”. birdlife.org. Birdlife International. Приступљено 14. 1. 2011. 
  9. ^ „Cheer Pheasant Catreus wallichi. birdlife.org. Birdlife International. Приступљено 8. 12. 2010. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]