Храм Светих апостола Петра и Павла у Великобуковичким Лужанима

С Википедије, слободне енциклопедије
Храм Светих апостола Петра и Павла
Храм Светих апостола Петра и Павла
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија зворничко-тузланска
ПосвећенСветим апостолима Петру и Павлу
Архитектура
АрхитектаЖивојин Митровић
Локација
МестоВелика Буковица
Држава Република Српска

Храм Светих апостола Петра и Павла у Великобуковичким Лужанима, насељеном месту на територији града Добоја, припада Епархији зворничко–тузланској Српске православне цркве.

Историјат[уреди | уреди извор]

Храм Светих апостола Петра и Павла у Великобуковичким Лужанима је димензија 15×7 метара.[1] Градња је почела 1991. године према пројекту архитекте Живојина Митровића из бироа „Семберија пројект” из Бијељине. Темеље је освештао 28. септембра 1991. године епископ зворничко-тузлански Василије Качавенда, а завршен храм 16. јула 1995.[1] Земљиште на којем је саграђен храм, површине 2000 m², су даровала браћа Раде и Ђорђо Давидовић из Лужана.

Храм су осликали Вук Лукић из Београда и Синиша Дамјановић из Укрине од августа 2007. до маја 2008. године.[1] Иконостас од ораховине је израђен у предузећу „Развитак” из Добоја. Иконе на иконостасу је осликао Александар Васиљевић из Добоја. У храму се налазе честице моштију Светог Јована Шангајског, Свете Петке Параскеве, Светих ајудских мученика из румунске православне цркве и Светог Петра Коришког.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г linksistem.com. „Великобуковичка прва”. www.eparhijazt.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-17. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]