Хуангхе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хуангхе (Huang He)
Lanzhou-rio-amarillo-baita-shan-d02.jpg
Хуангхе у граду Ланџоу
Huanghemap.png
Ток Хуангхеа
Опште информације
Дужина 5.464 km
Басен 752.000 km2
Пр. проток 2.571 m3s
Водоток
Извор Бајах Хар Шан
В. извора 4.800 m
Ушће Жуто море
Географске карактеристике
Држава/е  Кина

Хуангхе (Хуангху, Хоангхо, кинески: Huáng Hé - О овој звучној датотеци слушај ) је река у северној Кини. Дугачка је 5.464 km [1]. Име преведено са кинеског значи „Жута река“. Река је добила ово име јер носи велике количине леса жуте боје, од чега и сама река постаје жута.


Географија[уреди]

На реци и на њеној обали саграђене су бројне бране, вештачки резервоари воде и канали за наводњавање. Извори реке Хуанг Х' налазе се у планини Бајах Хар. Хуангхе протиче кроз Тибетску и Лесну висораван као и кроз Кинеску низију. Улива се у Жуто море. Слив реке износи око 752.000 км². Највећа притока јој је река Вејхо. Хуангхе је друга по величини река у Кини, одмах после Јангцекјанга.

Хидроелектричне бране на реци[уреди]

Река има веома велики хидроенергетски потенцијал те су стога на њој саграћене бројне бране. Највеће су саграћене: у Кањону Лиујиа, код града Ланиоу, Санменском кањону (Санменска хидроелектрана која је почела да се гради 1957. године; производи преко 6 милијарди KWh струје годишње).

Поплаве и промене тока[уреди]

Хуангхе је кроз историју често изазивала катастрофалне поплаве и мењала свој ток. У задњих 3000-4000 година Хуангхе је плавио 1593 пута. Кинески историчари забележили су да је река до сада 18 пута променила главни ток. Ово мењање тока и честе поплаве имали су значајну улогу у стварању Кинеске низије.

Извори[уреди]

  1. Постоји неколико података о дужини, али овај је најраспрострањенији. До овога је дошло јер река често мења свој ток.

Литература[уреди]