Црква Богородичиног Ваведења у Липљану

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Богородичиног Ваведења у Липљану
Crkva Vavedenja Bogorodice u Lipljanu.jpg
Црква Богородичиног Ваведења у Липљану
Опште информације
МестоЛипљан
ОпштинаЛипљан
Време настанка1310/1320.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Црква Богородичиног Ваведења у Липљану, на Косову и Метохији, подигнута је вероватно у другој или трећој деценији 14. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Непосредно уз цркву је 1934. године подигнута нова црква посвећена Светим мученицима Флору и Лавру.

Изглед[уреди]

Црква је једнобродна грађевина пресведена полуобличастим сводом, са споља тространом а изнутра полукружном апсидом. Грађена је каменом у алтернацији са опеком, а фасаде су украшене плитким лезенама и слепим аркадама. Зидани иконостас надзидан је у време обнове храма у 16. веку. Тада је у западном делу грађевине подигнута још једна преграда, чиме је унутрашњост храма рашчлањена на олтарски део, наос и припрату, а порушени горњи делови цркве су обновљени. Првобитно сликарство, делимично сачувано, оштећено је и у пожару. [1] Ктитор живописа, непознати велможа, насликан је на северном зиду наоса. Ово сликарство високих ликовних вредности датује се у средину 14. века. После обнове грађевине у 16. веку отпочело је осликавање цркве новим фрескама, што је с прекидима трајало све до 1621. године Обновљене су евхаристичке теме у олтару, у вишим зонама зиданог иконостаса и у наосу насликани су појединачни светитељски ликови, композиције из циклуса Великих празника и Чуда Христових, док су у припрати илустровани Страшни суд, појединачни светитељи и Исцељење вида Стефана Дечанског.

Архитектура и зидно сликарство конзервирани су 19551958. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.