Црква Успења Пресвете Богородице у Неродимљу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Успења Пресвете Богородице
Crkva Uspenja Bogorodicinog, Nerodimlje.jpg
Изглед цркве пре рушења
Опште информације
МестоГорње Неродимље
ОпштинаОпштина Урошевац
Држава Србија
Врста споменикаМанастир
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуЦентар за очување културне баштине на Косову и Метохији Лепосавић

Црква Успења Пресвете Богородице или Манастир Светог Уроша је сакрална грађевина са краја 14. века, подигнута на падинама Нередичког брда, недалеко од Шајковца (Шареника) код Горњег Неродимља, западно од Урошевца.

Историјат[уреди | уреди извор]

Према народној традицији, подигла га је царица Јелена после 1371. године и у њему је сахрањен њен син јединац и последњи српски цар, Урош (13551371). Манастир је 1584. године страдао, после чега је напуштен, а његова црква је, у доба патријарха Пајсија I (16141647), доживела обнову, тако да се у изворима из XVII века јавља као црква светог Уроша. Његове мошти су се у њој налазиле до 1708. године, када су пренете у фрушкогорски манастир Јазак, а од 1945. године се налазе у београдској Саборној цркви. Током прве половине 19. века, црква је порушена и као такву је 1858. године помиње путописац Гиљфердинг. Крајем истог века отпочели су радови на обнови цркве, али су они, услед отоманских и албанских напада и притисака, прекинути у висини крова[1].

Остаци цркве се од 1990. године налазе под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја[1], у склопу споменичке целине Споменици Неродимља. Средином `90 година 20. века довршена је обнова цркве и она је стављена под кров.

Разарање манастира 1999. године[уреди | уреди извор]

После окончања НАТО агресије на СРЈ 1999. године и доласка снага КФОРа на простор АП Косово и Метохија, црква је минирана и сравњена са земљом[2].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Црква Успења Богородичиног (Манастир Св. Уроша) — Споменици културе у Србији”. САНУ (на језику: српски). 
    (из књиге Пејић, Светлана; Милић, Милета, ур. (1998). „Црква Успења Пресвете Богородице (Манастир светог Уроша)”. Споменичко наслеђе Србије: непокретна културна добра од изузетног и од великог значаја (на језику: српски). Београд: Републички завод за заштиту споменика културе. стр. 459. ISBN 8680879126. 
  2. ^ „Crucified Kosovo - Destroyed and Desacrated Sanctuaries: 6. St Uros`s Monastery with the Church of the Ascension of the Holy Virgin, Sarenik, Gornje Nerodimlje. Приступљено 15. 11. 2011. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]