Манастир и црква Светог Арханђела (Горње Неродимље)

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква светог Арханђела
Црква светог Арханђела
Опште информације
МестоГорње Неродимље
ОпштинаОпштина Урошевац
Држава Србија
Врста споменикаМанастир
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
ВласникСПЦ
Надлежна установа за заштитуЦентар за очување културне баштине на Косову и Метохији Лепосавић

Манастир и црква Светог Арханђела се налазила у Горњем Неродимљу, западно од Урошевца, подигнута је у XIV веку, као манастирска црква.

Изглед манастирске цркве[уреди | уреди извор]

Манастирска црква је подигнута као једнобродна грађевина са нартексом, на коме су касније пробијена два већа прозора, олтарском апсидом и куполом над наосом. Обнову је доживела 1700. године и из тог доба потиче живопис у њеној унутрашњости, испод кога се местимично назире првобитни слој фрескосликарства, из XIV-XV века, које још увек није истражено, а у цркви је било смештено неколико старих икона, из XVII и XVIII века.

Црква се од 1990. године налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја,[1] у склопу споменичке целине Споменици Неродимља.

Разарање манастира 1999. године[уреди | уреди извор]

После окончања НАТО агресије на СРЈ 1999. године и доласка снага КФОРа на простор АП Косово и Метохија, црква је опљачкана, минирана и дигнута у ваздух, велики црни бор Цара Душана у њеној порти, који је према веровању засадио цар Душан Силни (краљ 13311346, цар 13461355) је посечен и запаљен, а православно гробље је оскрнављено и порушено.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Црква Св. арханђела — Споменици културе у Србији”. САНУ (на језику: српски). 
    (из књиге Пејић, Светлана; Милић, Милета, ур. (1998). „Црква светог Арханђела”. Споменичко наслеђе Србије: непокретна културна добра од изузетног и од великог значаја (на језику: српски). Београд: Републички завод за заштиту споменика културе. стр. 459. ISBN 8680879126. 
  2. ^ „Crucified Kosovo - Destroyed and Desacrated Sanctuaries: 7. The Monastery and the Church of the Holy Archangel, Gornje Nerodimlje. Приступљено 15. 11. 2011. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]