Црква Рођења Пресвете Богородице у Сиракову

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Рођења Пресвете Богородице
Црква Рођења Пресвете Богородице у Сиракову
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија браничевска
Оснивање1937.
ПосвећенРођењу Пресвете Богородице
Локација
МестоСираково, Општина Велико Градиште
Држава Србија

Црква Рођења Пресвете Богородице у Сиракову, насељеном месту на територије општине Велико Градиште, припада Епархији браничевској Српске православне цркве.[1]


Историјат[уреди | уреди извор]

Спомен плоча на цркви

Црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице саграђена 1937. године. Оснивачи цркве су инжењер Божа Бжовић из Београда и трговац Рајко Младеновић из Сиракова, са верницима овог села. Зидање цркве започето је октобра 1934. године од тврдог материјала у српско византијском стилу. Освећење цркве је обавио 1957. године, Епископ Жички Стефан, због спречености браничевског Епископа.


Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Главни улаз у цркву је на западној страни, са двокрилним масивним вратима и пошто црква има узвишене темеље у њу се степеништем улази у цркву. Над улазним вратима је фреска патрона цркве која је уграђена у полулучни свод зида. Прозори на цркви су веома су узани, правоугаоног облика са полулуком на горњем делу. Црква има три кубета, и то два у предњем делу цркве и једно централно кубе и на њима су постављени метални крстови. Сва три кубета су сазидана на четвороугаоним зидовима и постољу. Кров је вишестрани и уобличен са полулоптастим сводом и покривачем од лима. Велики број правоугаоних прозора на кубетима цркве чини цркву светлом у унутрашњости. На цркви има три звона, која се налазе на ново подигнутој звонари у порти цркве из 19891990. године. Звона су дар мештана из априла 1957. године.

Црква се у унутрашњости дели на припрату, наос и олтарски простор. Цркву је освештао 6. октобра 1991. године Епископ Сава Андрић, са свештенством и у њој служио. Иконостас је веома лепе дрвене израде и рађен је у два нивоа. Црква није унутра живописана, зидови су офарбани у белу боју, док су четири висока стуба у браон боју. Средишњи део лежи са куполом на четири велика и висока стуба. Црква има и споредни улаз који се не користи и који је смештен на северној левој страни. Под је израђен од терацо плочица.


Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Рођења Пресвете Богородице у Сиракову”. СПЦ Епархија западноевропска. Приступљено 8. 2. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]