Црква Светог Вазнесења Господњег у Рајчиловцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Вазнесења Господњег
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија врањска
Оснивање1897.
ПосвећенСветом Вазнесењу Господњем
Архитектура
Реконструисан20052008.
Локација
МестоРајчиловци, Општина Босилеград
ДржаваСрбија

Црква Светог Вазнесења Господњег у Рајчиловцима, насељеном месту на територији општине Босилеград, православни је храм који припада Епархији врањској Српске православне цркве.[1]

Црква посвећена Светом Вазнесењу Господњем саграђена је 1897. године. У натпису на западној фасади стоји година изградње и 1899. година, година освећења цркве.

Црква се налази поред реке Драговишнице. Са њене источне стране постоји извор, по речима мештана, веома лековит за очи.

Црква је једнобродна, са припратом и подом поплочаним каменом. Ово је једна од већих цркава у архијерејском намесништву босилеградском. Са јужне стране налази се звоник дрвене конструкције. Звоно је направљено 1872. године у ливници у Пловдиву, у Филипупољу. На звону нема приложничког натписа. Главни мајстор иконостаса био је Иван Костадинов, из 1899, према потпису мајстора, који стоји уз приложнички запис и годину на престоној икони Богородице с Христом. На иконостасу има 49 икона. У цркви постоји доста богослужбених књига из 19. века.

Будући да је црква била доста запуштена, нарочито њена спољашња фасада и кров, приступило се комплетној обнови и изградњи новог звоника. Црква је комплетно реновирана трудом Епархије врањске, Општине Босилеград и средствима Владе Републике Србије, у периоду од 2005. до 2008. године, када је на празника Вазнесења Господњег 2008. године извршено мало освећење.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Шематизам”. Епархија врањска. Приступљено 25. 2. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]