Пловдив

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пловдив
буг. Пловдив
Roman Theatre Plovdiv.jpg
Пловдив
Застава
Застава
Грб
Мото: Древан и вечан
Административни подаци
Држава  Бугарска
Област Пловдивска област
Становништво
Становништво
 — 31. 12. 2006. 377.425
 — густина 6443/км2
Географске карактеристике
Координате 42°09′ СГШ; 24°45′ ИГД / 42.15° СГШ; 24.75° ИГД / 42.15; 24.75Координате: 42°09′ СГШ; 24°45′ ИГД / 42.15° СГШ; 24.75° ИГД / 42.15; 24.75
Надморска висина 164 м
Површина 53 км2
Пловдив на мапи Бугарске
Пловдив
Пловдив
Веб-сајт
www.plovdiv.bg

Пловдив (буг. Пловдив, грч. Φιλιππούπολη, лат. Trimontium) град је у Бугарској. То је други по величини град Бугарске и седиште истоимене Пловдивске области. Град има историју дугу 8000 година и спада у најстарије европске градове.

Географија[уреди]

Град се налази у Тракијској низији на обема обалама реке Марице и у подножју Родопских планина. Пловдив се налази на шест брегова: Небет тепе, Џамбаз тепе, Таксим тепе (овде је центар града, ту је било и античко насеље), Сахат тепе, Џендем тепе и Бунарџика. До почетка 19. века постојао је и седми брег Марково тепе, али је он уништен.

Кроз Пловдив пролазе путеви од међународног значаја, попут путева Софија-Једрене-Истанбул и Софија-Стара Загора-Бургас.

Историја[уреди]

Пловдив је један од најстаријих европских градова, старији од Рима, Атине и Константинопоља. Први трагови цивилизације потичу из микенског периода. Пловив је био познат као тврђава Еумолпија. Године 342. п. н. е.. град је освојио Филип II Македонски, отац Александра Великог, који му је дао име Филиполис. Касније, град је постао независан, а после је ушао у састав Римског царства под именом Trimontium (град на три брега). Тада је био главни град привинције Тракије. Најважнији војни римски пут на Балканском полуострву (Via Militaris), пролазио је кроз овај град. То је најславнији период у историји града. Римљани су у граду саградили многе јавне зграде, гробља, купалишта и позоришта. Данас се у граду могу видети многе рушевине грађевина из овог периода.

Словени су се населили на овом подручју током VI века. Пловдив је по први пут постао бугарски 815. Током наредних векова град је мењао бугарске и византијске господаре, до га нису освојили Турци османлије 1364. Име Пловдив се по први пут појављује у XV веку, изведено од старијег имена Пулпудева, које су Словени звали Пулдин (Пълдин). Током турског ига, Пловдив је постао центар бугарске националне борбе у Источној Румелији и је носио званично име Filibe. Град је од Турака ослобођен 1878, у бици код Пловдива, али није постао део новоустановљене Бугарске кнежевине. Уместо тога, био је престоница полу-независне области Источна Румелија. Овај регион се ујединио са Бугарском 1885, што је био завршни чин бугарског уједињења. У знак сећања на овај догађај, подигнут је споменик на Тргу уједињења (Площад Съединение).

Привреда и транспорт[уреди]

У Пловдиву постоје многа предузећа прехрамбене индустрије, металургије и текстилне индустрије. У граду се одржава сајам привреде међународног значаја.

Пловдив лежи на главној саобраћајници између Мале Азије и средње Европе. Град има и два аеродрома.

Становништво[уреди]

Жером-Адолф Бланки, пролазећи кроз Пловдив, пише да је 1841. Пловдив бројао више од 50.000 становника.[1]

По попису из децембра 2006. године, град има 377.425 становника

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]