Пређи на садржај

Црница (педологија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Црница
Чернозем
развијено
Климастепско-континентална

Црница или чернозем (црнозем) је зонални тип земљишта који је развијен на лесној подлози. Настаје под утицајем степске и континенталне климе. Током јесени и оштре зиме, када је распадање органских материја сведено на минимум долази до нагомилавања хумуса. Из тог разлога је црница веома плодно тле. Током влажнијег пролећа на чернозему буја травната вегетација.[1]

Црница је распрострањена у већем делу континенталне ЕвропеХрватска, Мађарска, Србија, Русија, Украјина и др. Јавља се и у Канади. У Србији чернозем захвата велика пространства у Војводини у Срему, Бачкој и Банату. Једним делом јавља се и у Мачви и Стигу. Деградирани чернозем јавља се по ободима ових области и мање је плодности.

Моћност чернозема износи 50-60 сантиметара, ређе 1 метар, а максимално око 1.5 метара (Украјина). Боја му је тамно црна, због чега је и добио такво име. Структура је мрвичасто-орашаста. Црница спада у типска развијена земљишта и у њој је живот веома интензиван — глисте, микроорганизми, ровчице и др. Црница је погодна за гајење свих врста житарица (кукуруз, пшеница, раж и др).

Ово су хумусно-акумулативна земљишта са A-C профилом.

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Родић, Д. и Павловић, М, (1994): Географија Југославије, Савремена администрација, Београд

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Примена црног тла у грађевинарству”. Архивирано из оригинала 09. 08. 2020. г.