Чачерски рејон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чачерски рејон
Чачэрскі раён
Положај
Грб
Грб
Држава  Белорусија
Област  Гомељска област
Админ. центар град Чачерск
Површина 1.229,88 km2
Становништво 2009
 — Број ст. 15.790
 — Густина ст. 12,84 ст/km2
Временска зона UTC+3

Чачерски рејон (блр. Чачэрскі раён; рус. Чечерский район) административна је јединица другог нивоа на североистоку Гомељске области у Републици Белорусији.

Административни центар рејона је град Чачерск.

Географија[уреди]

Чачерски рејон обухвата територију површине 1.229,88 км² и на 19. је месту по површини у Гомељској области.[1] На северу граничи са Краснапољским рејоном Могиљовске области, на западу су Буда-кашаљовски и Рагачовски рејони, на југу је Веткавски рејон, на северу Кармјански рејон, и на истоку Брјанска област Руске Федерације.

Низијским рељефом рејона доминирају реке Сож (која пресеца територију рејона од севера ка југу) и Чачора. Највећи део територије рејона обухвата подручје Чачерске равнице и Гомељског Полесја. Највиша тачка је Лисаја на 177 м надморске висине, а најнижи део лежи уз обалу Сожа на 120 метара.

Историја[уреди]

Рејон је основан 8. децембра 1926. године.

Демографија[уреди]

Према резултатима пописа из 2009. на том подручју стално је било насељено 15.790 становника или у просеку 12,84 ст/км².[2]

Основу популације чине Белоруси (94,15%), Руси (4,26%) и остали (1,59%).

Административно рејон је подељен на подручје града Чачерска, који је уједно и административни центар рејона, и на још 7 сеоских општина. На целој територији рејона постоји укупно 126 насељених места.

Саобраћај[уреди]

Преко западног дела рејона пролази аутопут од европског значаја на релацији Санкт Петербург (РУС)—Одеса (УКР).

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]