Чежња (песма)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Чежња (Вице Вуков))

Југославија Чежња
Песма Евровизије 1965.
Држава Југославија
Извођач(и)Вице Вуков
Језиксрпскохрватски
МузикаЈулио Марић
ТекстЖарко Роје
ДиригентРадивој Спасић
Коначни пласман
Финале12.
Ф. поени2
Хронологија
Живот је склопио круг (1964)   
Brez besed (1966) ►

Чежња је песма југословенског и хрватског певача Вице Вукова са којом је представљао Југославију на Песми Евровизије 1965. године у Напуљу. Био је то други пут да Вуков представља Југославију на Евросонгу, пошто је две године раније у Лондону 1963. наступао са песмом Бродови.

Музику за песму компоновао је Јулио Марић, док је текст написао Жарко Роје. Песма је премијерно изведена на Југословенском националном финалу које је 6. фебруара одржано у тадашњем Радничком дому у Загребу. У такмичарском делу програма учествовало је 14 композиција, а одлуком чланова 5 регионалних жирија песма Чежња је проглашена најбољом са 16 освојених бодова, 7 бодова више од другопласиране композиције Први снијег коју је извела Габи Новак.

У финалу Песме Евровизије 1965. које је одржано 20. марта југословенски представник је наступио као претпоследњи 17, а оркестром је током наступа уживо дириговао маестро Радивој Спасић. Након гласања стручног жирија из свих земаља учесница Југославија је заузела 12. место са 2 освојена бода (по један бод од жирија Француске и Португалије).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Југославија на песми Евровизије 1965.

Вице Вуков