Rock Me

С Википедије, слободне енциклопедије

Југославија Rock Me
Riva rock me.jpg
Омот за сингл Rock Me
Песма Евровизије 1989.
Држава Југославија
Извођач(и)Рива
Језикхрватски
Жанрпоп музика
ИздавачТВ Загреб
МузикаРајко Дујмић
ТекстСтево Цвикић
ДиригентНикица Калогјера
Коначни пласман
Финале1. место
Ф. поени137 бодова
Хронологија
Мангуп (1988)   
Хајде да лудујемо (1990) ►

Rock Me је песма некадашње југословенске поп групе Рива која је победила на Песми Евровизије 1989. у Лозани, поставши тако првим и јединим југословенским евровизијским победником. [1] Песму је урадио ауторски тим који је радио и на две претходне југословенске евровизијске песме − Ја сам за плес и МангупРајко Дујмић као композитор и Стево Цвикић као текстописац. Текст је поред неколико фраза на енглеском језику (укључујући и наслов) готово у целости написан на хрватском језику. Оркестром је током извођења уживо на сцени у Лозани дириговао маестро Никица Калогјера.

Занимљиво је да је песма Rock Me победила на националном избору Југовизији, који је те године одржан 4. марта у Новом Саду, са свега једним поеном предности испред Масима Савића.

Песма Евровизије 1989. одржана је 6. маја у швајцарској Лозани, а југословенски представници су своју песму извели као последњи у конкуренцији укупно 22 композиције. Југославија је на крају освојила укупно 137 бодова, што јој је донело прво место и прву и једину победу у историји учешћа на Песми Евровизије. Након проглашења победника Емилија Кокић, у то време певачица групе Рива, извела је песму у целости на енглеском језику.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

У серији Топ листа надреалиста у вестима за 17. јануар 1990 била је следећа новост: „На синоћ одржаној Пјесми Евровизије, побиједила је наша група Рибај са пјесмом „Војни рок ми бејби је истекао”!”

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ми на Евровизији”. evrovizija.rs. Приступљено 24. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Награде и постигнућа
Претходник: EuroYugoslavia.svg
Југославија на песми Евровизије 1989.

Рива
Наследник:
Претходник: Eurovision Song Contest logo.svg
Победници Песме Евровизије 1989.

Југославија Рива
Наследник: